«Χάρισα τα δεδουλευμένα μου κι έδωσα κι από πάνω…»

Της ΕΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο Βαλεντίνος Σιέλης πλέον αγωνίζεται με τη φανέλα της Gangwon στη Νότιο Κορέα μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΛ. Ο διεθνής Κύπριος αμυντικός από τη μέρα που έφυγε για άλλες πολιτείες δεν μίλησε για την μεταγραφή του από την ομάδα της Λεμεσού και όλα όσα διαδραματίστηκαν. 

Η ιστοσελίδα μας  κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Σιέλη ο οποίος μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Μίλησε για τη νέα του ομάδα και την Κορέα, για την ΑΕΛ και το τι έγινε, για τον κόσμο, για τους στόχους του, για τον επικείμενο γάμο του με την αγαπημένη του Φλωρεντία.

Διαβάστε πιο κάτω όλα όσα μας είπε ο Βαλεντίνος Σιέλης:

Βαλεντίνο, εδώ και μερικούς μήνες βρίσκεσαι στην Κορέα. Τι άποψη έχεις διαμορφώσει για τη χώρα;

«Για την Νότιο Κορέα λίγα πράγματα γνώριζα προηγουμένως. Πρόκειται για την πρώτη μου εμπειρία ως κάτοικος σε μια Ασιατική χώρα, όπου η κουλτούρα και οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές και αξιοσέβαστες. Ωστόσο οι εντυπώσεις μου για την χώρα αυτή, από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ καλές και μπορώ να πω ότι μέρα με τη μέρα γίνονται ολοένα και περισσότερο θετικές».

Πως σε υποδέχθηκαν από την πρώτη μέρα που πήγες;
«Από την πρώτη μέρα με υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο πολύ θερμά και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Ήταν ότι χρειαζόμουν μετά από ένα τόσο μακρινό ταξίδι».

Πως είναι να βρίσκεσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους ;
«Από τα δέκα μου χρόνια ζούσα στην Αγγλία, μακριά από την οικογένεια και τους δικούς μου ανθρώπους, για να κυνηγήσω το όνειρό μου στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο στην αρχή, καθώς καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος με πάρα πολλές αλλαγές ταυτόχρονα και σίγουρα το να είσαι μακριά από τους δικούς σου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Παρόλα αυτά οι άνθρωποί μου με στηρίζουν και μου δίνουν δύναμη και κουράγιο να επικεντρωθώ στο στόχο μου. Διατηρώ καθημερινές επαφές με τους φίλους μου και την οικογένειά μου, με αποτέλεσμα η απόσταση να περιορίζεται μόνο στα χιλιόμετρα και όχι στα συναισθήματα».

Ξεκίνησε εδώ και μερικές βδομάδες το πρωτάθλημα εκεί. Ποιες είναι οι διαφορές που εντόπισες σε σχέση με την Κύπρο;
«Είναι ένα πολύ καλό πρωτάθλημα που απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές με άριστη τεχνική κατάρτιση. Ξεχωρίζουν για την ταχύτητα και την απαράμιλλη επιμονή τους στο παιχνίδι, μέχρι το τελευταίο λεπτό. Εδώ μέχρι και η τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος είναι ικανή να κερδίσει την πρώτη».

Είσαι ικανοποιημένος με τις συνθήκες που βρήκες εκεί;
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τις συνθήκες τόσο εντός της ομάδας μου όσο και εκτός».

Το επίπεδο του πρωταθλήματος στην Κορέα είναι πιο ψηλό ή πιο χαμηλό από αυτό της Κύπρου;
«Θεωρώ το επίπεδο στην Κορέα είναι πιο ψηλό από αυτό της Κύπρου, χωρίς βέβαια να υποτιμώ το Κυπριακό πρωτάθλημα. Πρόκειται για την χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις στο Ασιατικό Champions League».

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σου και ποιοι οι δικοί σου προσωπικά;
«Στόχος της ομάδας είναι μια καλή θέση στο πρωτάθλημα, η οποία να την οδηγήσει στο Ασιατικό Champions League. Προσωπικός μου στόχος είναι να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα και να δίνω περισσότερο από το 100% για να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της».

Θεωρείς ότι η Gangwon θα σου δώσει την ευκαιρία στο μέλλον να σε δουν κι άλλες ομάδες και να επιστρέψεις ξανά στην Ευρώπη;
«Θεωρώ ότι το παρθενικό μου βήμα στο νοτιοκορεάτικο πρωτάθλημα σίγουρα μπορεί να μου ανοίξει πόρτες στο Ασιατικό Πρωτάθλημα, αλλά και να έχει προοπτικές γενικότερα στην καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να επιστρέψω στην Ευρώπη, καθότι δεν θεωρώ ότι με τη συμμετοχή μου σε διαφορετικές, μη Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις κλείνω την πόρτα της Ευρώπης».

Πάμε τώρα στο κεφάλαιο ΑΕΛ. Η αποχώρηση σου κτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία το γαλαζοκίτρινο στρατόπεδο και κυρίως τον κόσμο. Τι διαδραματίστηκε;
«Για το θέμα αυτό είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω και να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Καταρχάς η πρόταση της Gangwon FC ήταν πολύ ξαφνική και για μένα. Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση και έπρεπε να αντιδράσω άμεσα. Δεν μπορούσα όμως να αγνοήσω την πρωτοφανή και τεράστια πόρτα που ανοιγόταν μπροστά μου. Για τον λόγο αυτό δέχτηκα την πρόταση χωρίς περεταίρω σκέψεις.

Όσον αφορά την ΑΕΛ, το συμβόλαιό μου είχε τύχει αναπροσαρμογής, έπειτα από την συμφωνία για την μείωση των απολαβών μου τον Ιούνιο 2016 και επέκταση για ακόμη 2 χρόνια. Τότε προστέθηκε μια νέα σύμβαση στο συμβόλαιό μου που αφορά την ενδεχόμενη λύση του συμβολαίου σε περίπτωση που κάποια ομάδα καταβάλει το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Τα γεγονότα που ακολούθησαν ωστόσο δεν διαδραματίστηκαν όπως αναμένονταν και προνοούνταν από το συμβόλαιο. Η διοίκηση έφερε αρκετές ενστάσεις ως προς το οικονομικό θέμα και παρά το γεγονός ότι γνωστοποιήθηκε το ενδεχόμενο της μεταγραφής μου, τίποτα δεν ήταν βέβαιο. Χρειάστηκε να έρθω σε έντονες διαπραγματεύσεις με το διοικητικό συμβούλιο, κάτι που στο τέλος είχε ως αποτέλεσμα να χαρίσω τα δεδουλευμένα μου και να καταβάλω επιπλέον χρηματικό ποσό».

Προσπάθησε κάποιος από την ομάδα να σε μεταπείσει ώστε να παραμείνεις; Είτε η διοίκηση, είτε ο Πάμπος Χριστοδούλου;
«Ο κόσμος της ΑΕΛ προσπάθησε κυρίως να με μεταπείσει. Έλαβα πάρα πολλά μηνύματα από τον κόσμο που παρά την έξοδό μου από την ομάδα ήταν ακόμη εκεί να με στηρίξει και να μου δείξει για άλλη μια φορά την αγάπη του. Ο πρώην προπονητής μου, Πάμπος Χριστοδούλου, αν και αρχικά προσπάθησε να με μεταπείσει, στη συνέχεια αναγνωρίζοντας την μεγάλη ευκαιρία που μου δινόταν με συγχάρηκε και έδειξε μεγάλη κατανόηση για την απόφασή μου. Η διοίκηση περιορίστηκε περισσότερο στο οικονομικό ζήτημα, παρά στην προοπτική της παραμονής μου στην ΑΕΛ».

Ακούστηκε εκείνες τις μέρες ότι δεν ειδοποίησες την ΑΕΛ από πριν ότι είχες πρόταση από την Κορέα. Ισχύει αυτό; Ποια είναι η δική σου θέση;
«Όπως σας είπα, όλα έγιναν πολύ γρήγορα μέσα στα όρια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Δεν ισχύει ότι ήξερα από πριν για την πρόταση. Η ΑΕΛ ειδοποιήθηκε αμέσως από την ίδια την ομάδα. Μπορώ να πω μάλιστα ότι ενημερωθήκαμε σχεδόν ταυτόχρονα για την επίσημη πρόταση της Gangwon FC».

Λέχθηκαν πολλά και για τον μάνατζερ σου ότι την «έφερε» στην ΑΕΛ όσον αφορά την υπόθεση σου. Τι έγινε τελικά;
«Όπως προανέφερα, το συμβόλαιό μου προνοούσε ξεκάθαρα την λύση σε περίπτωση που κατατεθεί το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Η Gangwon FC σε συνεργασία με τον μάνατζέρ μου ήρθαν σε συζητήσεις και αποφάσισαν να προχωρήσουν με απόλυτα νόμιμες και επίσημες διαδικασίες από την αρχή. Μάλιστα η ομάδα βρισκόταν σε περίοδο προετοιμασίας και υπήρχε μεγάλη πίεση χρόνου για την ενδεχόμενη μεταγραφή μου».

Έχεις την ευχέρεια να παρακολουθείς την εξέλιξη του κυπριακού πρωταθλήματος στην Κορέα;
«Λόγω της αρκετά μεγάλης διαφοράς ώρας που έχουμε καθίσταται πολύ δύσκολο να παρακολουθώ τους ζωντανούς αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρό. Ωστόσο, έχω παρακολουθήσει αρκετά παιχνίδια μέχρι στιγμής και παρακολουθώ καθημερινά όλες τις εξελίξεις των αγώνων διαδικτυακά, μέσα από σελίδες όπως η δική σας».

Είδαμε ότι με την αποχώρηση σου τα πράγματα άρχισαν να χαλάνε στην ΑΕΛ. Δηλαδή εκεί που η ομάδα ήταν μέχρι και στην κορυφή πλέον βρίσκεται στην 4η θέση και δυσκολεύει το έργο για να βγει Ευρώπη. Πιστεύεις ότι έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο η δική σου αποχώρηση;
«Δεν ξέρω αν έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο η δική μου αποχώρηση. Σίγουρα σε μια ομάδα όλοι οι συντελεστές παίζουν σημαντικό ρόλο για την εξέλιξή της στο πρωτάθλημα, όπου από τη μια στιγμή στην άλλη μπορείς να βρεθείς από την κορυφή στην 5η θέση. Όλοι και ο καθένας ξεχωριστά έχουν το δικό τους μερίδιο. Εύχομαι παρόλα αυτά καλή επιτυχία στην ΑΕΛ και να υλοποιήσει τους στόχους της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τι πιστεύεις ότι φταίει για την «κατηφόρα» που πήρε η πρώην ομάδα σου;
«Δεν μου αρέσει ο όρος κατηφόρα και ούτε πιστεύω ότι αρμόζει στην ΑΕΛ. Τίποτα δεν είναι βέβαιο στο ποδόσφαιρο και αυτό έχει αποδειχτεί πάρα πολλές φορές. Είναι εύκολο να ρίχνουμε ευθύνες όταν είμαστε εκτός από μια κατάσταση και σίγουρα είναι κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ. Σέβομαι τους πρώην συμπαίκτες μου και τον κόσμο της ΑΕΛ, που είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα ανακάμψει αγωνιστικά. Για τον λόγο αυτό δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε κάτι περισσότερο».

Ο κόσμος της ΑΕΛ το γνωρίζεις πολύ καλά ότι σε αγάπησε από πριν έρθεις στην ομάδα λόγω του συμβάντος με τον Καλουντζέροβιτς. Μετά και με την απόδοση σου, ειδικά φέτος μέχρι τον Ιανουάριο σε θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο. Τι μήνυμα έχεις να δώσεις στον κόσμο της ΑΕΛ;
«Αυτός ο κόσμος ήταν οικογένειά μου τα τελευταία τρία χρόνια. Με έκαναν να νιώθω δικό τους παιδί και με στήριζαν καθ’ όλη την πορεία μου στην ΑΕΛ. Τους είμαι απέραντα ευγνώμων για την μεγάλη αυτή αγκαλιά, που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Θα ήθελα πω στον κόσμο της ΑΕΛ να συνεχίσει να στηρίζει τους ποδοσφαιριστές, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι ο κόσμος είναι που αποτελεί τη βασικότερη κινητήριο δύναμη της ομάδας».

Μετά την Ανόρθωση και την ΑΕΛ υπάρχει περίπτωση να δούμε τον Βαλεντίνο Σιέλη να επιστρέφει στην Κύπρο για λογαριασμό άλλης μεγάλης ομάδας;
«Μελλοντικά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο αυτό. Θα είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να γυρίσω στην πατρίδα μου και να αγωνιστώ ξανά σε Κυπριακή ομάδα».

Πότε τελειώνει το συμβόλαιο σου με την Gangwon;
«Το συμβόλαιό μου είναι για 2 χρόνια με ενδεχόμενο επέκτασης ακόμη έναν χρόνο».

Έχεις εγκλιματιστεί στον τρόπο ζωής;
«Μέχρι τώρα τα πάω αρκετά καλά. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ευπροσάρμοστο σε νέες συνθήκες και μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι νιώθω πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος. Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα με διαφορετικές προκλήσεις. Χαίρομαι που ζω σε μια ήρεμη και πολύ όμορφη πόλη που συνδυάζει το μπλε της θάλασσας με το πράσινο του πευκοδάσους. Οι άνθρωποι παρά το γεγονός ότι μιλούν στοιχειωδώς ή καθόλου αγγλικά, είναι πολύ φιλόξενοι και πολύ βοηθητικοί. Έχω σίγουρα πολλά να μάθω από τον τρόπο ζωής τους και αυτό είναι ένα κίνητρο επιπλέον για μένα».

Στα σχέδια σου γνωρίζουμε ότι είναι και ο γάμος με την αγαπημένη σου Φλωρεντία και μάλιστα ότι θα παντρευόσασταν το καλοκαίρι. Η μετακόμιση σου στην Κορέα αλλάζει τα σχέδια ή παραμένουν ως έχουν;
«Τα σχέδιά μας ευτυχώς παραμένουν ως έχουν. Ο γάμος μας θα γίνει τον Ιούνιο και είναι κάτι για το οποίο ανυπομονώ με όλη μου την καρδιά».

No more articles