O Βουλευτής Αδάμος Αδάμου για υγεία, πολιτική και… Λεμεσό

Το συμπαθή Λεμεσιανό Ογκολόγο και Πολιτικό, συνάντησα πού αλλού; Στη… Λευκωσία. Μόλις είχε ολοκληρώσει την άθληση στο Sana Hiltonia. Δεν αρνήθηκε να μου μιλήσει για αυτά που ακολουθούν. Μου ζήτησε μόνο να μην τον απαθανατίσω με αθλητική… περιβολή και το σεβάστηκα.

Γιατρέ πρώτα θέλω να μου πεις για το καθημερινό δρομολόγιο Λεμεσός- Λευκωσία.

Είμαι Βουλευτής. Εκ καθηκόντως πρέπει να βρίσκομαι εδώ. Η Λεμεσός είναι η γενέτειρα μου, εκεί βρίσκεται και το πατρικό μου σπίτι και τα παιδιά μου. Πηγαινοέρχομαι στη Λεμεσό παρά το γεγονός ότι έχω και σπίτι στη Λευκωσία. Η σύζυγος μου είναι Πρωτευουσιάνα. Όπως διαμορφώθηκε σήμερα το πρόγραμμα της Βουλής, πέντε φορές τη βδομάδα πρέπει να είμαι εκεί. Παλιά είχαμε και μια δυο μέρες ελεύθερες να δούμε και κόσμο, αλλά αυτά κόπηκαν. Πασχίζεις να βρεις κενό χρόνο για να δεις τους πολίτες να σου υποβάλουν τα αιτήματα τους.

Δεν σκέφτηκες ποτέ να μετακομίσεις οριστικά στην Λευκωσία;

Σαν τη Λεμεσό δεν έχει. Είναι καλύτερη από πολλές Ευρωπαικές παραθαλάσσιες πόλεις που έχω επισκεφθεί. Δεν είναι ότι είμαι Λεμεσιανός αλλά όπως έγινε τώρα, είναι η πιο όμορφη πόλη.

Δεύτερο και σοβαρό θέμα. Καρκίνος. Που πάμε; Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει ένα συγγενή, φίλο με καρκίνο

Ο καρκίνος θερίζει. Έχουμε στην Κύπρο 3.500 – 4.000 περιστατικά τον χρόνο. Είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά. Σύντομα σου λέω ότι με την εξέλιξη της επιστήμης σε ότι αφορά την καρδία, ο καρκίνος θα καταλάβει την πρώτη θέση.

Πρόοδος όμως υπάρχει και στη θεραπεία του καρκίνου.

Ναι. Εγώ που είμαι ο πιο παλιός Ογκολόγος στη χώρα,(40 χρόνια), είμαι σε θέση να πω ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι τεράστια. Να σου αναφέρω μόνον ότι από τα 200 είδη καρκίνου, τα 100 θεραπεύονται. Ποσοστό 50%. Έχουμε περιπτώσεις καρκινικών νοσημάτων που δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε και τώρα θεωρούνται ιάσιμες. Η ανακάλυψη στοχευμένων θεραπειών που δεν είναι χημειοθεραπείες και η πρόοδος στον τομέα της έρευνας, μας γεμίζει ελπίδες για οριστική θεραπεία στο μέλλον. Στατιστικά σαν Κύπρος,  δεν υστερούμε από τις άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μας ανησυχεί είναι ότι στην Ε.Ε. ετησίως ο καρκίνος αυξάνεται σε ποσοστό 2,5 τοις εκατό.

Οφείλεται στα γνωστά; Διατροφή, κάπνισμα, περιβάλλον;

Το πρώτο είναι το γνωστό Lifestyle. Ο τρόπος ζωής. Κάπνισμα, χρήση απαγορευμένων ουσιών, οινόπνευμα, διατροφή και γενικά ο τρόπος που ζούμε. Ο δεύτερος και επίσης σημαντικός λόγος είναι αυτός που είπες. Το περιβάλλον. Μέχρι την τελευταία πενταετία δεν δίναμε και τόση σημασία στις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Γι αυτό η Πολιτεία αλλά και όλος ο πλανήτης οφείλει να λάβει τα μέτρα του. Στο Πεκίνο αλλά και στην Αθήνα με το νέφος, παρατηρείται μια αυξημένη μόλυνση στο περιβάλλον, που αναπόφευκτα αυξάνει ανησυχητικά και τα κρόυσματα καρκίνου στον πνεύμονα και προκαλεί επίσης καρδιολογικά προβλήματα.

Περνάμε και στην πολιτική. Το σημερινό σας επάγγελμα. Φαίνεται ότι ο κόσμος πλέον και ιδιαίτερα η νεολαία μας, σας γυρίζει την πλάτη. 

Δεν θα αδικήσω τον κόσμο. Όμως τονίζω ότι η αποχή απο τα κοινά και η αποχή από τις δημοκρατικές διαδικασίες, δεν είναι η λύση. Απαξιώνουμε τους πολιτικούς για διάφορα γεγονότα που συνέβησαν. Στην οικονομία και αλλού. Το καταλαβαίνω. Αλλά εσύ σαν πολίτης που είσαι ο αρμόδιος να εκλέξεις αυτούς που θα σε εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο όταν απέχεις, αφήνεις να εκλέγονται άλλοι που δεν θέλεις. Άρα η αποχή δεν είναι λύση. Τιμωρείς τον εαυτό σου. Ποια άλλη λύση βλέπεις; Διαμαρτύρεσαι για τους πολιτικούς, αλλά εσύ τους επιλέγεις. Άρα είναι στο δικό σου χέρι ποιοι θέλεις να σε εκπροσωπήσουν.

Ένα τελευταίο γιατρέ με την ευκαιρία που σε βλέπω ντυμένο …αθλητή. Απαραίτητη η άσκηση;

Ένα από τα κύρια προβλήματα που έχουμε στο τόπο μας σήμερα είναι η καθιστική ζωή. Αυτή είναι υπεύθυνη για μια πλειάδα νοσημάτων. Από τα προβλήματα στην καρδία μέχρι τον καρκίνο. Άρα, άσχετα από το βεβαρυμένο πρόγραμμα που έχουμε, δεν λέω κάθε μέρα, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα πρέπει να βρούμε το σαραντάλεπτο ή την μία ώρα να γυμναστούμε. Είτε στο γυμναστήριο, είτε στη φύση περπατώντας. Το αφιερώνουμε στον εαυτό μας για φυσιολογική ζωή. Τελειώνω με αυτό. Κάποιος επιστήμονας είπε κάποτε ότι η καθιστική ζωή είναι χειρότερη και από το κάπνισμα.

No more articles