Χρίστος Χρίστου ΕΛΑΜ: Μιλά για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, τις εκλογές και τη Χρυσή Αυγή

Άνετος και χωρίς υπεκφυγές ο 36χρονος Πρόεδρος και Βουλευτής του ΕΛΑΜ, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσα. Ο Χρίστος Χρίστου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία του Εθνικιστικού Κινήματος να περάσει από τη Βουλή τροπολογία για τον εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τη στάση του ΔΗ.ΣΥ., αλλά και την ευχάριστη έκπληξη που του προκάλεσε η θετική ψήφος της ΕΔΕΚ. Μίλησε για τις Προεδρικές εκλογές του 2018 και διαφώνησε με τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό και όχι μόνον.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου δε δίστασε να εκφράσει την αμέριστη στήριξη του προς τη Χρυσή Αυγή.

Πρώτη ερώτηση φυσικά, το Ενωτικό Δημοψήφισμα

Κατ αρχήν να σου πω ότι το θέσαμε στον κατάλληλο χρόνο αφού τις προηγούμενες μέρες υπήρχε η συζήτηση στη Βουλή για τους νέους κανονισμούς στα σχολεία. Στη Μέση Εκπαίδευση. Ανάμεσα στις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει ήταν και η συγκεκριμένη του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Το θέμα αυτό μας απασχολούσε έντονα ως ΕΛΑΜ και έπρεπε άμεσα να κατατεθεί. Αλλιώς θα ήταν αδύνατο να αλλάξουμε τους κανονισμούς που θα είχαν ήδη ψηφιστεί. Τα παιδιά μας οφείλουν να έχουν γνώση της ιστορίας της Κύπρου. Ειδικά ένα τέτοιο γεγονός που θεωρούμε σαν κόσμημα ιστορικό για την πατρίδα μας. Τον Ιανουάριο του 1950 αυτό που συνέβη ήταν καθοριστικό για την πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι Έλληνες, όχι μόνο από καταγωγή, αλλά και από αγωγή.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Τριγμούς σε κόμματα και αντιδράσεις

Ο ΔΗ.ΣΥ τήρησε τη στάση της αποχής. Μιλάμε για το κόμμα του οποίου συχνά – πυκνά ο Πρόεδρος του επικαλείται ότι όποιος τηρεί αποχή είναι ανεύθυνος και ότι με αυτό τον τρόπο απαλλάσσεται από τις όποιες ευθύνες. Έτσι λειτουργεί σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο – τροπολογία δεν θέλει να ψηφίσει. Ο λόγος που δεν ψήφισε εναντίον είναι αποκλειστικά ότι η δήθεν πατριωτική παράταξη, δεν ήθελε να εξοργίσει τους επιπλέον ψηφοφόρους του. Απέτυχε γιατί έχει ήδη εξοργίσει αρκετούς. Αυτή δεν είναι πατριωτική θέση. Απλά και ξάστερα λέω ότι ο ΔΗ.ΣΥ πλέον δεν είναι το κόμμα που εκπροσωπεί πλέον τους εθνικόφρονες και πατριώτες. Κρατά μια νεοφιλελεύθερη γραμμή η οποία μάλιστα, προωθεί και τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν θέλει να το λύσει. Θέλει να το κλείσει άρον – άρον. Ο παλιός Συναγερμός των δεκαετιών του 70,80 και 90 ακόμα δεν υπάρχει πια. Έσβησε. Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, αναμενόμενη η αρνητική ψήφος, παρά το γεγονός και το τονίζω , ότι η αριστερά την τότε εποχή, ψήφισε υπέρ της Ένωσης με την Ελλάδα και στήριξε το δημοψήφισμα. Ξαφνιαστήκαμε από τη θετική ψήφο των υπολοίπων κομμάτων και ειδικά της ΕΔΕΚ. Αυτό είναι αλήθεια. Θα σου αναφέρω όμως κάτι. Αποδείχθηκε ποιοι θέλουν να διδάσκεται η πραγματική ιστορία στα σχολεία μας και ποιοι όχι.

thumbnail_δημοψηφισμα

Στο Κυπριακό τώρα. Πιστεύεις ότι ο λαός μας είναι έτοιμος να δεχθεί μια λύση και να υπάρξει μια συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους;

Απερίφραστα όχι. Μια λύση, όπως αυτή που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος μας θα προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα. Μιάς και μιλάμε σε αυτό τον τόνο, για το λαό και τον απλό πολίτη να σου πω ότι αυτοί όλοι οι πολιτικοί που επικαλούνται ότι ζούσαμε αρμονικά με τους Τουρκοκύπριους, δεν υπενθυμίζουν και σκόπιμα τους ξεφεύγουν δύο σημαντικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι σε άλλες εποχές επι Τουρκοκρατίας και Αγγλοκρατίας, ήμασταν υπό κατοχή. Δεν ζούσαμε αρμονικά. Ήμασταν υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί. Επίσης ήταν από την δεκαετία του 50 και μετά που η Άγκυρα καλλιέργησε την Τουρκική ταυτότητα στους Τουρκοκυπρίους. Προηγουμένως δεν ήταν τόσο έντονο το συναίσθημα τους να νιώθουν Τούρκοι με συνείδηση. Το δεύτερο που ξεχνούν οι πολιτικοί μας είναι ότι η μεταπολεμική γενεά δεν έχει ζήσει ποτέ με Τουρκοκύπριους, ούτε γνωρίζει τη νοοτροπία τους. Μιλάω για μεταπολεμική. Ο πιο μικρός είναι 43 χρόνων. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, όσο κι αν έχουν κάποιοι καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Όσο η Τουρκοκυπριακή πλευρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας και συγκεκριμένα του νεοοθωμανού Ερντογάν, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Οδηγούμαστε από το κακό στο χειρότερο με υποχωρήσεις και νέες αξιώσεις από τους Τούρκους. Πλήρες αδιέξοδο.

Ποια λύση θα ονειρευόσουν;

Ενιαίο κράτος. Ενός και αδιαίρετου κράτους. Είναι αδύνατον να χωρίσουμε τον λαό μας σε Εθνικό και Θρησκευτικό επίπεδο. Παραβιάζεται κατάφωρα η Δημοκρατική αξία. Δεν μπορεί το 18% να ισούται πολιτικά με το 82%. Είναι απαράδεκτο και επιτέλους ας το αντιληφθούν. Άλλο η διζωνικότητα του 1960, δηλαδή η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη πολιτική ζωή του τόπου και άλλο η ισοψηφία. Άρα τίποτα πέραν του ενιαίου κράτους. Ο κ. Αναστασιάδης ας θέσει ένα δημοψήφισμα στον λαό του. Τι είδους λύση επιθυμεί. Την Ομοσπονδία; Ή την συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας; Εμείς τη συνέχεια υπερασπιζόμαστε. Οποιοδήποτε άλλο πείραμα θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του Κράτους που είναι αναγνωρισμένο και συμμετέχει παντού. ΟΗΕ, Ε.Ε. Έχει επίσης όλα τα νομικά εργαλεία στα χέρια του για να υπάρχει ως οντότητα και ν αγωνίζεται για την εκδίωξη του εισβολέα. Το Κυπριακό αυτό είναι. Ζήτημα εισβολής και κατοχής και όχι καμιά πολιτική ή άλλη διαφορά.

Περνάμε τώρα σε αυτά για τα οποία σας κατηγορούν. ΕΛΑΜ – Χρυσή Αυγή. Αδέλφια;

Το πώς το βλέπει ο καθένας είναι θέμα δικό του. Εγώ θα κάνω ένα διαχωρισμό. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ένα κόμμα που υπάρχει, δραστηριοποιείται και είναι μέλος του Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Η Χρυσή Αυγή υπάρχει στην Ελλάδα, είναι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αυτή την στιγμή είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Το αν έχει κατηγορηθεί και κάποια μέλη της έχουν οδηγηθεί στα Δικαστήρια, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια τεράστια πολιτική δύναμη. Να σου θυμίσω ότι και στην Κύπρο έχουν κατηγορηθεί κόμματα για διαφθορά και μάλιστα στελέχη τους, κατέληξαν στη φυλακή. Αλλά δεν είδαμε και δεν είπα να κλείσουν αυτά τα κόμματα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Εμείς είμαστε ένα καθαρά εθνικιστικό πατριωτικό κίνημα και αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Συνεργαζόμαστε με τη Χρυσή Αυγή, όπως οποιοδήποτε αντίστοιχο κόμμα που μπορεί να έχει συνεργασία με το αντίστοιχο της Ελλάδας. Ο ΔΗΣΥ με τη Ν.Δ. κ.λ.π. Είναι όμως αντιληπτό ότι ως Έλληνες Εθνικιστές έχουμε από κοινού ν αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα. Λαθρομετανάστευση, Τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο και άλλα. Γι αυτό με την Χρυσή Αυγή έχουμε μια κοινή γραμμή και πραγματοποιούμε κοινές εκδηλώσεις. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καταδικαστεί από κανένα Δικαστήριο. Είναι, επαναλαμβάνω, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

Ναι Χρίστο, αυτά όμως όλα που παρακολουθούμε, με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τις επιθέσεις και τόσα άλλα, τα υιοθετείς;

Δεν υιοθετώ ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι το κίνημα είναι εθνικιστικό. Άρα δεν μπορούμε να τους προσδώσουμε άλλη ταυτότητα. Όσο αφορά

τη συμπεριφορά που τυχόν παρακολουθούμε, να τονίσω ότι και η Χρυσή Αυγή δέχθηκε δεκάδες επιθέσεις. Μάλιστα το τίμημα το πλήρωσε ακριβά με τη δολοφονία δύο μελών της στα πολιτικά γραφεία. Αυτό το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε. Η συμπεριφορά που δέχεται το κίνημα από το Κράτος και το παρακράτος, είναι πολύ χειρότερη από αυτή που μπορεί να βλέπουμε από τους δέκτες μας. Οι συμπεριφορές αυτές δεν προβάλλονται, παρά μόνον η μια πλευρά που αντιδρά απλά σ αυτά που δέχεται. Θα το θέμα με αυτό. Δεν μπορεί κάποιος που συμπεριφέρεται σαν τρελός να είναι ασθενής. Απλά αντιδρά λόγω αδικίας που λειτουργεί εις βάρος του. Άρα αυτά που βλέπουμε είναι στημένα γιατί παρουσιάζονται μόνο οι αντιδράσεις των στελεχών του κινήματος και όχι αυτό και αυτοί που τις προκαλούν.

Εδώ πως σας συμπεριφέρονται τα στελέχη των άλλων κομμάτων;

Υπάρχει μια καχυποψία αλλά δεν μας ενοχλεί. Αδιαφορούμε. Εμείς δεν μπήκαμε στη Βουλή για να δημιουργήσουμε νέες φιλίες, αλλά για να διεκπεραιώσουμε τη δουλειά που μας έβαλαν οι ψηφοφόροι μας να κάνουμε.

Προβλέπεις άνοδο του ΕΛΑΜ;

Αυτό είναι σίγουρο. Είμαστε κόμμα που ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων πριν 9 χρόνια και θεωρώ ότι μόλις τώρα ξεκίνησε η άνοδος. Οι επιτυχίες στο μέλλον ως Εθνικιστικό κίνημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Το ζούμε από τη δεύτερη μέρα εισόδου μας στο Κοινοβούλιο. Εντάχθηκαν πολλοί άνθρωποι δίπλα μας. Υπάρχουν κι αυτοί που απολογούνται γιατί δεν μας ψήφισαν. Πέραν του 3,7% υπάρχει και το στοιχείο ότι το 10 και πλέον τοις εκατό της νεολαίας, μάς εμπιστεύεται.

Προεδρικές 2018. Τι θα υποστηρίξετε;

Η θητεία του Νίκου Αναστασιάδη κρίνεται ως αποτυχημένη. Άρχισε με ψέματα και τελειώνει με τα ίδια. Υποσχέσεις για αποφυγή του κουρέματος, οικονομική καταστροφή και 4 χρόνια μετά να μην οδηγείται στην ουσία κανένας υπεύθυνος για την οικονομική κατάρρευση. Απλά αποσπασματικά οδηγήθηκαν κάποιοι άλλοι. Εξετάστηκε το πόρισμα του κυρίου Πική και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Για στελέχη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης Κυβέρνησης. Υπουργών και Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας. Γίνεται να λέμε δικαιοσύνη και να δίνουμε αμνηστία στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και να του μεταφέρουμε λεφτά στο εξωτερικό; Αυτή είναι η δικαιοσύνη; Στα θέματα της διαφθοράς και της πάταξης του οικονομικού εγκλήματος η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αποτύχει πλήρως. Χειρότερα τα πράγματα στο Κυπριακό. Το ίδιο και σε θέματα Εθνικής Φρουράς και Άμυνας. Πλήρης απαξίωση εκ μέρους του κράτους. Κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αντίθετα μειώνουν, τον θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιστεύω θα υπάρξουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι στις εκλογές. Θα υποστηρίξουμε αυτόν που θα στηρίξει τις θέσεις μας. Απλό. Αλλιώς κατά βούληση. Το ΕΛΑΜ είναι το πιο καθαρό. Αδιαπραγμάτευτες αρχές.

Ολοκληρώνω με τον Χρίστο. Προσωπική ζωή

Ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, συζώ με τη σύντροφο μου και δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου, σταμάτησα τη γυμναστική. Δεν παραπονιέμαι γιατί αυτό επέλεξα. Από μικρός είχα κάποιες απόψεις. Έντονες. Μεγάλωσα με κάποια ιδανικά και με την προτροπή της οικογένειας μου τα ανέπτυξα. Υποστηρίζω έντονα την άθληση, τις πολεμικές τέχνες, τον στίβο και όχι μόνο ποδόσφαιρο. Αθλητισμός σημαίνει υγεία, πειθαρχία και σίγουρα όταν ο νέος αθλείται βρίσκεται μακριά από καταχρήσεις ουσιών, ναρκωτικών και άλλων συνηθειών που πλήττουν τη νεολαία μας.

Με ποια ομάδα είσαι;

Δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλος αλλά λόγω καταγωγής υποστηρίζω ΑΠΟΕΛ.

Γάμος;

Στα σχέδια ναι. Οικογένεια.

GASTON

No more articles