Μια συνάντηση με την Βαρβάρα Λιλλήκα είναι πάντα απολαυστική. Είναι μια γυναίκα κομψή, με αριστοκρατικό physique, ευγενική, αλλά και με ιδιαίτερο χιούμορ. Αυτοσαρκάζεται συχνά και δεν διστάζει να «τσαλακώσει» τη σοβαρή εικόνα της εκεί που πρέπει. Δώσαμε ραντεβού στο γραφείο της στην Marketway Publicis στη Λευκωσία, το δεύτερό της σπίτι όπως το αποκαλεί, όπου εκτελεί καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου. Είχαμε αρκετά χρόνια να βρεθούμε και η συζήτησή μας κράτησε πολλές ώρες! Η Βαρβάρα Λιλλήκα, είναι μια γυναίκα με ισχυρή άποψη και λόγο, που δεν συνηθίζει να κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Μιλήσαμε για όλα. Για την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, το παρασκήνιο όλης αυτής της προεκλογικής περιόδου, τις δημοσκοπήσεις που καθόλου δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη, τη σχέση της με το σύζυγό της και το γιο τους Ορφέα, την ενασχόλησή της με τις… πολεμικές τέχνες, αλλά και τις επιπτώσεις της «μαύρης» εκείνης Παρασκευής του κουρέματος, που την ανάγκασε να αποδεσμεύσει το 50% των εργαζομένων της εταιρείας της.

 

Συνέντευξη: Κλεάνθης Κλεάνθους

Φωτογραφίες: Βαλεντίνος Παπακωνσταντίνου

Μακιγιάζ: Βαλεντίνο Νικολάου

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τις προεδρικές εκλογές, αλλά και λίγες εβδομάδες μετά τον ερχομό του νέο έτους. Βρήκατε καθόλου χρόνο να απολαύσετε τις γιορτές ως οικογένεια και να αφήσετε για λίγο στην άκρη τις συζητήσεις περί εκλογών και πολιτικής;
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου για μένα. Είναι ιερή και δεν επιτρέπω σε κανέναν και για οποιοδήποτε λόγο να μην ακολουθήσει την παράδοση των εορτών. Είναι σημαντικές στιγμές που οφείλουμε να τις ζήσουμε σαν άνθρωποι.

Εσείς έχετε θέσει κάποιους στόχους για το 2018, κάποια πράγματα που θέλετε να πετύχετε και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο;
Είναι παράδοση να θέτουμε στόχους στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς. Τα τελευταία χρόνια αποφεύγω να σκεφτώ κατά πόσο υλοποιήθηκαν ή όχι, γιατί οι περισσότεροι δεν υλοποιούνται. Και όχι εξαιτίας προσωπικών δυσκολιών, αλλά λόγω της κρίσης και της θλίψης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Προτιμώ λοιπόν να μην αποκαλύψω τους στόχους μου, να μην «δεσμευτώ», αλλά αν υλοποιηθούν θα είμαι πολύ ευτυχισμένη.

Είστε μια πολυάσχολη γυναίκα, σε ένα υπεύθυνο πόστο, φαντάζομαι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Βρίσκετε χρόνο να είστε παρούσα ουσιαστικά και στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Λιλλήκα;
Οι εκλογές που έρχονται είναι φοβερά σημαντικές. Κρίνεται το Κυπριακό. Ειδικά μετά το Κρανς Μοντανά φαίνεται ότι υπάρχει μία ένταση στο διεθνή παράγοντα ως προς αυτό. Όλοι θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, όμως με έναν τρόπο που να είναι βιώσιμος και να μην μας οδηγήσει σε χειρότερα μονοπάτια και ιδιαίτερα να μην μας κάνει να χάσουμε την πατρίδα μας και να ψάχνουμε για νέες πατρίδες. Το γεγονός ότι εμπλέκομαι στην προεκλογική βεβαίως γίνεται με πιο πολλή ένταση γιατί ως σύζυγος του Γιώργου θέλω και πρέπει να τον στηρίξω. Επιπλέον, ως ενεργός πολίτης της χώρας μας καταλαβαίνω ότι είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσουμε αυτόν που έχουμε την πεποίθηση πως μπορεί να χειριστεί το Κυπριακό, την οικονομία, στην οποία κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι υπάρχει ανάκαμψη, κάτι που σαφώς δεν ισχύει.

Αν δεν ισχύει, τότε γιατί υπάρχει αυτό το ρεύμα υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Παραδοσιακά, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, ο υφιστάμενος πρόεδρος έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο Νίκος Αναστασιάδης προέρχεται από το πιο μεγάλο και δυνατό κόμμα, οπότε είναι αναμενόμενο να θεωρείται ότι θα πάει στον δεύτερο γύρο. Τώρα το θέμα είναι το κατά πόσο οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ή είναι αποτέλεσμα δημιουργικής στατιστικής όπως τη λέω εγώ. Βλέπουμε ότι ο κόσμος αρνείται να «παίξει» πλέον το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων, διότι ακριβώς οι επιτήδειοι και τα Μέσα το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο επικοινωνίας και χαλιναγώγησης της κοινής γνώμης. Στην Κύπρο δυστυχώς, παρόλο που ενσυνείδητα το καταλαβαίνει ο κόσμος, ακόμα παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει μετά από αυτή την εκλογική μάχη να γίνει νομοθεσία όπου θα επιρρίπτονται ευθύνες ακόμα και ποινικές σε αυτούς τους στατικολόγους και ερευνητές οι οποίοι είτε δέχονται να αλλάξουν αριθμούς, είτε κατασκευάζουν αριθμούς.

Άμα φτάσουν οι δημοσκοπήσεις να μας δίνουν 0% τότε θα ξέρω ότι θα κερδίσουμε από τον πρώτο γύρο!

Άρα συμφωνείτε με την άποψη του συζύγου σας ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο.
Βεβαίως! Και άμα φτάσουν οι δημοσκοπήσεις να μας δίνουν 0% τότε θα ξέρω ότι θα κερδίσουμε από τον πρώτο γύρο! (γέλια) Και δεν είναι η αισιοδοξία μου που μιλά, είναι η επαφή με τον κόσμο σε όλα τα μέρη της Κύπρου. Και όταν ο κόσμος δηλώνει την στήριξη του δημοσίως, τί χρειάζονται οι δημοσκοπήσεις… ακόμα και αν είναι αντικειμενικές.

Αν τελικά όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, εσείς τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει;
Α!! Τώρα επηρεάζεσαι εσύ από τις έρευνες βλέπω!

Με το σύζυγό σας μιλάτε περί πολιτικής στο σπίτι; Ζητά την άποψή σας;
Πώς μπορείς να μην συζητάς θέματα που είναι τόσο έντονα και σε προβληματίζουν τόσο πολύ. Πάντα συζητάμε, αλλά ο Γιώργος κάνει κάτι που είναι πολύ σωστό. Ακούει τις απόψεις όλων και βεβαίως τη δική μου, αλλά η τελική απόφαση είναι πάντα δική του, για να μην χρειαστεί να επιρρίψει ευθύνες αλλού. Τον θαυμάζω που έχει αυτή την προσέγγιση.

Πώς αντιδράσατε όταν σας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας;
Την προηγούμενη φορά θα έλεγα ότι αρχικά ήμουν αρνητική. Τώρα, μετά από όλη την εμπειρία της προηγούμενης πενταετίας, μετά το κούρεμα του 2013 και το αποτέλεσμα που είχε για τους Κύπριους και τη θλίψη που έχουν ακόμα τα μάτια τους, θεώρησα υποχρέωση του Γιώργου να κατέβει. Αυτά που έλεγε την προηγούμενη προεκλογική ο Γιώργος, αν υλοποιούνταν, τα μάτια μας σίγουρα θα ήταν χαρούμενα. Δεν θα ζούσαμε τον πόνο, την πίκρα και την ανασφάλεια που ζούμε σήμερα. Κατ’ επέκταση, ο Γιώργος είχε υποχρέωση να κατεβεί και εμείς έχουμε ευθύνη να σταθούμε δίπλα του.

Ο Γιώργος, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει εύκολους δρόμους, δεν το έκανε γιατί δεν ήταν προς το συμφέρον των συμπολιτών μας

Πρόσφατα ο σύζυγός σας αποκάλυψε ότι του έγινε πρόταση, μέσω φιλικού του προσώπου, να αποσύρει την υποψηφιότητά του, με ανταλλάγματα. Σας το είχε εκμυστηρευτεί;
Βεβαίως.

Άρα κάποιοι τον φοβούνται.
Μάλιστα και αυτή είναι η απόδειξη ότι οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων είναι λανθασμένοι.

Αλήθεια, είναι… δελεαστικός ο τίτλος της Πρώτης Κυρίας;
Είναι μια πρόκληση με φοβερή ευθύνη θεωρώ. Κύριο λόγο πρέπει να έχει ο πρόεδρος, γιατί αυτός είναι ο εκλεγμένος του λαού. Ρόλο στα κοινά και εκεί που το κράτος δεν μπορεί λόγω των οικονομικών του δυνατοτήτων να συνεισφέρει περισσότερο, σίγουρα πρέπει να έχει. Σήμερα η κοινωνία μας έχει ακόμη πιο πολλές ανάγκες. Πρωταρχικό ρόλο επίσης πρέπει να έχει στο να βοηθήσει διάφορες ομάδες της κοινωνίας μας που υποφέρουν ακόμα περισσότερο από τις εξελίξεις στο νησί μας. Προσωπικά, θα ήθελα πάρα πολύ να βοηθήσω, λόγω και της πείρας μου, τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες για εργασία και τις γυναίκες ιδιαίτερα των αγροτικών περιοχών να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά έτσι που να συνεισφέρουν στο σπίτι και στην οικονομία. Οι γυναίκες της υπαίθρου μας έχουν φοβερές δυνατότητες όπως και οι νέοι μας.

Εσείς για ποιο λόγο θα ψηφίζατε τον Γιώργο Λιλλήκα για πρόεδρο της δημοκρατίας; Μπορείτε να είστε αντικειμενική;
Πάντα απαντώ αντικειμενικά σε αυτή την ερώτηση. Πρώτα απ’ όλα θα ψήφιζα σαν πολίτης, κάποιον που μου παρέχει ασφάλεια μέσα σε αυτή την εποχή της έντονης ανασφάλειας. Ο Γιώργος μέσα από τις σημαντικές και ουσιαστικές θέσεις στην πορεία του, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, κλπ, κατάφερε να φέρει σημαντικά κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού πιο κοντά στην Κύπρο. Μετά, ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος πολύ εργατικός, που έχει ευρεία κατανόηση του τι συμβαίνει στην Κύπρο και διεθνώς και πώς να εκμεταλλευτεί θετικά την κάθε διεθνή εξέλιξη για τα συμφέροντα της Κύπρου. Και ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας πρόεδρος για μένα είναι να είναι άνθρωπος. Ο Γιώργος, ακριβώς επειδή είναι τόσο άνθρωπος και τόσο δοσμένος στο να βοηθήσει την κοινωνία μας, πολλές φορές, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει εύκολους δρόμους, δεν το έκανε γιατί δεν ήταν προς το συμφέρον των συμπολιτών μας. Αυτή η αγάπη προς τον κόσμο και η ανθρωπιά που τον χαρακτηρίζει είναι αυτό που θα του δώσει τη δύναμη αύριο να «πολεμήσει» και να σταθεί αλώβητος και χωρίς να ενδώσει στις πιέσεις που αναμένω ότι θα ασκηθούν στον πρόεδρο της επόμενης 5ετίας.

Το γεγονός ότι η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη στην πολιτική και στις εκλογές δεν σας προβληματίζει;
Δυστυχώς, δώσαμε το άλλοθι στους νέους μας να μην εμπλακούν στην πολιτική. Για αρκετό καιρό σε πολλές προεκλογικές, άκουγα από τα μεγάλα κόμματα το μήνυμα ότι καλά κάνουν οι νέοι μας να μην ψηφίζουν γιατί έτσι μας δείχνουν την απαρέσκειά τους. Αυτό το πράγμα πέρασε στους νέους και σε άλλους πολίτες το μήνυμα ότι δεν έχω επιπτώσεις αν δεν πάω να ψηφίσω, αντιθέτως είναι μία στάση, μια τοποθέτηση. Μεγάλο λάθος. Κάποιος όταν δεν πάει να ψηφίσει, σημαίνει ότι επιτρέπει στα μεγάλα κόμματα να κρατήσουν τα ποσοστά τους, με απλά λιγότερες ψήφους. Το αποτέλεσμα θα το φέρουμε με τη ψήφο τη δικής μας, που θα είναι αποτέλεσμα της σωστής μας σκέψης, όχι των σλόγκαν που μάθαμε να ακούμε.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα το πάρω μαζί σαν μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ζωής μου, τη μέρα μετά το κούρεμα, που έπρεπε να μειωθεί το προσωπικό της Marketway κατά 50% για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Τι στερείται η σύζυγος ενός τόσο δραστήριου πολιτικού;
Πολλά πράγματα. Βεβαίως έγινε πλέον τρόπος ζωής να μην έχουμε πολλές ώρες με το Γιώργο, να μην μπορούμε να πάμε διακοπές, να μην μπορώ να νιώσω ότι ανά πάσα στιγμή μπορώ να του τηλεφωνήσω να βρεθούμε έστω 30 λεπτά να φάμε μαζί το μεσημέρι. Το αντιλαμβάνομαι όταν βρεθώ με άλλα φιλικά ζευγάρια, ότι εμείς πολλά πράγματα που άλλα ζευγάρια έχουν σαν δεδομένο, δεν μπορούμε να τα έχουμε. Ενώ αρχικά μου προκαλούσε κάποια στεναχώρια, τώρα έχει γίνει τρόπος ζωής.

Νιώσατε ποτέ να έρχεστε δεύτερη στις προτεραιότητές του;
Ξέρω ότι δεύτερη με τη σημασία της λέξης, ουδέποτε δεν ήρθα ούτε εγώ, ούτε ο Ορφέας. Δεύτερη σε σχέση με τον Ορφέα μπορεί (γέλια). Σαν σύζυγος, να έχω ρόλο δεύτερο έναντι της καριέρας του, ποτέ. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι οι απαιτήσεις της πολιτικής και της υλοποίησης του οράματος του Γιώργου, απαιτούν πολλή ενέργεια και να δοθεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το αντιλαμβάνομαι, το σέβομαι και δεν το θεωρώ ανταγωνιστικό.

Πώς είναι ένα 24ωρο της Βαρβάρας Λιλλήκα;
Φαίνεται σαν μία ώρα! Συνήθως μέχρι τις 8 το πρωί προσπαθώ να είμαι στο γραφείο και πολλές μέρες τελειώνουν τα ξημερώματα της επόμενης όταν υπάρχουν υποχρεώσεις. Πολλές φορές είδαμε να ανατέλλει ο ήλιος από το παράθυρο του γραφείου. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει μονοτονία και ρουτίνα. Δεν θα το μπορούσα αυτό.

Ο γιος μου, μου είπε ότι «εσένα μπορεί να σε κερδίσει ο οποιοσδήποτε σε φυσική μάχη». Του είπα δώσε μου 6 μήνες και θα σε προκαλέσω σε ένα αγώνα mixed marcial arts. Έτσι αποφάσισα από την επόμενη το πρωί να κάνω ΜΜΑ!

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά σας και τι είναι αυτό που σας προκαλεί περισσότερο στρες;
Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι όταν τελειώνω μια επιχειρησιακή στρατηγική, η οποία είμαι σίγουρη θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στον πελάτη και μετά βλέπω τον πελάτη μας ευχαριστημένο πως πράγματι ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στιγμές στενοχώριας είναι αυτές που έχουν να κάνουν με θέματα συναδέλφων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα το πάρω μαζί σαν μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ζωής μου, τη μέρα μετά το κούρεμα, που έπρεπε να μειωθεί το προσωπικό της Marketway κατά 50% για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ελπίζω να μην ξαναζήσω ποτέ μια τέτοια οδυνηρή εμπειρία.

Είστε πιο αισιόδοξη σήμερα;
Το 2014 όταν έπρεπε να φέρουμε νέα λεφτά στην οικονομία, επεκταθήκαμε στην Κένυα, προσπαθήσαμε να πάρουμε projects στη Ζάμπια και τη Νιγηρία και καταφέραμε να μαζέψουμε τα κομμάτια που μας άφησε η μαύρη Παρασκευή του κουρέματος. Σήμερα είμαστε ακόμη εδώ. Καταφέραμε να επιβιώσουμε αυτής της τραγικής εμπειρίας και φέτος είναι ένας χρόνος που μπορούμε να μιλούμε για να πάμε πίσω στις χρυσές εποχές της Marketway.

Πώς απολαμβάνετε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Απολαμβάνω τη δουλειά μου, αλλά έχω και κάποια χόμπι. Για το πρώτο θα με πεις λίγο μονότονη. Έχω πάθος με την Ιστορία και ιδιαίτερα με μια εποχή που θεωρώ ότι σκιαγράφησε το τι ζούμε σήμερα, τον 11ο-12ο αιώνα με τους Ναΐτες Ιππότες. Μια από τις φιλοδοξίες μου είναι όταν αποχωρήσω από την Marketway να αφιερωθώ στην έρευνα για εκείνη την περίοδο. Επίσης, μετά από μία πρόκληση που μου απεύθυνε ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι «εσένα μπορεί να σε κερδίσει ο οποιοσδήποτε σε φυσική μάχη» του είπα δώσε μου 6 μήνες και θα σε προκαλέσω σε ένα αγώνα mixed marcial arts. Έτσι αποφάσισα από την επόμενη το πρωί να κάνω ΜΜΑ! Οπότε είναι από τις μεγαλύτερές μου χαρές όταν κάνω προπόνηση. Θέλω να ελπίζω ότι θα καταφέρω να πάρω τις ζώνες!

Πόσο καιρό ασχολείστε δηλαδή τώρα με τις πολεμικές τέχνες;
Εδώ και τρία χρόνια.

O Γιώργος σκέφτεται με έναν τρόπο που μπορεί να ενθουσιάσει. Θεωρώ ότι η δύναμη της σκέψης κάποιου είναι το πιο μεγάλο αφροδισιακό.

Με τον κύριο Λιλλήκα πόσο καιρό είστε μαζί;
25 χρόνια.

Τι είναι αυτό που τον κάνει μετά από τόσα χρόνια ακόμα ερωτεύσιμο στα μάτια σας;
Το φωτεινό του μυαλό. Ο Γιώργος σκέφτεται με έναν τρόπο που μπορεί να ενθουσιάσει. Παράγει σκέψη συνεχώς. Οπότε δεν υπάρχει ρουτίνα στην παρέα μαζί του. Θεωρώ ότι η δύναμη της σκέψης κάποιου είναι το πιο μεγάλο αφροδισιακό.

Εσείς πώς κρατάτε ζωντανό το ενδιαφέρον μέσα στο γάμο σας;
Καταρχάς δεν θεωρώ ποτέ τίποτα δεδομένο. Αλλά να σου πω και κάτι; Γιατί, με βλέπει συχνά για να με βαρεθεί; (γελά)

Σε μια διαφωνία ή σε μία ένταση στο σπίτι ποιος συνήθως κάνει πίσω;
Δύσκολη ερώτηση… Αν ρωτούσες τον Γιώργο θα σου έλεγε ο ίδιος. Επειδή με ρωτάς εμένα έχω το δικαίωμα να σου πω εγώ!

Η απουσία του Ορφέα είναι αισθητή από το σπίτι μετά την απόφασή του να πάει για σπουδές στη Νορβηγία;
Νομίζω ο Ορφέας ποτέ δεν μας επέτρεψε να θεωρήσουμε ότι είναι κτήμα μας. Ήταν πάντα τόσο ανεξάρτητος που ήταν φυσική εξέλιξη να ανοίξει τα φτερά του πολύ νωρίς στη ζωή του. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου λείπει. Κάποτε πάω με κεκτημένη ταχύτητα να χτυπήσω την πόρτα του δωματίου του για να τον δω και μόλις φτάσω εκεί θυμάμαι πως λείπει. Ευτυχώς ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και μπορεί ο ένας να βλέπει τον άλλο…. διαδικτυακά.

Τι σπουδάζει;
Μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Άρα θα ακολουθήσει την καριέρα της μαμάς και όχι του μπαμπά…
Ναι έχει απορρίψει εντελώς το χώρο της πολιτικής, νομίζω γιατί του έλειπε ο μπαμπάς του πολύ λόγω πολιτικής. Επίσης η εμπλοκή του στην προηγούμενη προεκλογική του άφησε άσχημη γεύση, βλέποντας ότι τα αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι πάντα ότι θέλει ο λαός. Έχει ενδιαφέρον για την πολιτική, έχει δυνατές απόψεις, πολλές φορές αντικρουόμενες με τις δικές μας ιδίως σε διεθνή θέματα, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί στην πολιτική. Παρόλο που θα ήθελα να κάνει κάτι άλλο, νομίζω τελικά ο στρατηγικός προγραμματισμός επιχειρήσεων και στρατηγικό Marketing είναι οι τομείς που τον τράβηξαν.

Γιατί δεν θα θέλατε να ακολουθήσει το δικό σας δρόμο;
Νομίζω ότι ο Ορφέας είχε φοβερή κλίση στα νομικά. Έχει πολύ δυνατή πένα και πολύ κριτική σκέψη. Θεωρώ ότι είχε και άλλους τομείς που θα μπορούσε να εμπλακεί, αλλά, στο τέλος, είναι δική του η απόφαση.

Κλείνοντας, θέλω να μου πείτε πως βλέπετε την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά και πώς φαντάζεστε το μέλλον σας, χρόνια από τώρα με τον κύριο Λιλλήκα.
Κάθε πρώτη μέρα μετά την όποια εκλογική μάχη, είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω ότι χώρισε τον οποιοδήποτε και να δίνουμε έμφαση όλοι στα συμφέροντα της Κύπρου. Ότι ειπώθηκε και ότι έγινε, ανήκει στο παρελθόν. Πρέπει να κλείσουμε το κεφαλαίο εκείνο και να εστιάσουμε στο τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η οικονομία μας, η κοινωνία, να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις που αφορούν στο Κυπριακό. Σε ότι αφορά στον Γιώργο και εμένα, ελπίζω να έρθει κάποια στιγμή που να μπορούμε επιτέλους να ταξιδέψουμε και να δούμε μέρη παράξενα που ποτέ δεν έχουμε χρόνο να πάμε να δούμε, να έχουμε ώρα να κάτσουμε κάπου μακριά σε πολυθρόνες ενός ξενοδοχείου και να διαβάζουμε τα βιβλία μας, χωρίς να νιώθουμε τύψεις και ότι μας πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα.

 

No more articles