ΒΙΝΤΕΟ: Ένας οροθετικός δίπλα σου… Μην ψάξεις ποιος είναι αλλά διδάξου! Συγκλονιστική εξομολόγηση στη CT

Περπατάει δίπλα σου στον δρόμο, κάθεται ίσως στο διπλανό γραφείο… Κολυμπήσατε στην ίδια θάλασσα και πολύ πιθανότατα ήπιε τον καφέ του στο ίδιο φλιτζάνι που ήπιες κι εσύ. Μπορεί ακόμη και να ζείτε στο ίδιο σπίτι. Και όμως δε σου μετέδωσε τον ιό!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μιχαήλ

Κάμερα-Μοντάζ: Κυριάκος Δρουσιώτης

Ένας άνθρωπος σαν εσένα. Και μένα…

Είναι παρήγορο ότι η εικόνα του δε μαρτυράει ότι έχει νοσήσει από τον ιό του HIV. Ίσως το μεγαλύτερο μαρτύριο γι’ αυτόν είναι ότι δε μπορεί να εξομολογηθεί, σχεδόν σε κανένα, ότι είναι οροθετικός. Από μία λάθος στιγμή, από δικιά του αμέλεια η ζωή του άλλαξε. Επέλεξε άθελα του να ανεβεί έναν ατέλειωτο Γολγοθά. Έχει οικογένεια. Παιδιά και αδέρφια. Δεν το ξέρει κανείς. Φοβάται μήπως και βιώσει τον εξευτελισμό.

Με τον Γιώργο (για ευνόητους λόγους δε χρησιμοποιείται το πραγματικό του όνομα) συναντηθήκαμε σε ένα πολυσύχναστο σημείο της πόλης. «Που είσαι; Πως θα σε αναγνωρίσω;», ήταν οι ερωτήσεις που του έκανα μόλις έφθασα στον χώρο συνάντησης μας. «Προχώρα, πες μου τι φοράς και θα σε δω εγώ. Αν σε γνωρίζω, θα φύγω…».

Περάσαμε από τον… οπτικό έλεγχο. Όταν τον είδα κατάλαβα ότι ήταν σαν όλους εμάς. Οι πρώτες του κουβέντες, μάθημα ζωής. «Γεια σας. Δε θα σας δώσω το χέρι μου για χειραψία γιατί δε θέλω να εξευτελιστώ». Δώσαμε εμείς το δικό μας. Δεν ήταν πρόκληση κι ας φάνηκε. Μπορεί και με άλλους οροθετικούς να ανταλλάξαμε χειραψίες και απλά να μην το ξέρουμε.

Στη συνέχεια κατάλαβα γιατί φοβήθηκε… Σκεφτείτε ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχει νοσήσει με τον ιό κι όμως βίωσε τον ρατσισμό. Σε κοινωνική υπηρεσία αρνήθηκαν να πάρουν ακόμα και την ταυτότητα και τα έγγραφα που κρατούσε.

«Η κυπριακή κοινωνία μας αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες», λέει με παράπονο.

Έχει δίκαιο! Και πριν προλάβεις να κατακρίνεις -μόνο- την πολιτεία, σκέψου αν εσύ θα έδινες το χέρι σ’ έναν οροθετικό, αν θα τον αγκάλιαζες, αν θα του άνοιγες το σπίτι σου. Πριν προλάβεις να ολοκληρώσεις τις σκέψεις σου να σου πω πως ίσως το έχεις κάνει.

Ο Γιώργος άνοιξε την καρδιά του στη Cyprus Times κι όχι για να τον λυπηθεί κάποιος, απλώς για να σε ενημερώσει και να σε προειδοποιήσει ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμας. O ιός HIV ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ με τον αέρα, την αγκαλιά, το σάλιο, με το να ζεις και να ανασαίνεις δίπλα σε έναν οροθετικό. Πρέπει όμως να προφυλάξεις τον εαυτό σου γιατί ΚΟΛΛΑΕΙ με τη σεξουαλική επαφή και στην περίπτωση που το αίμα του ασθενή έρθει σε επαφή με ανοικτή πληγή ενός υγιή ανθρώπου.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times, μέσω της οποίας στέλνει μηνύματα ζωής. Μην ψάξεις, μην προσπαθήσεις να καταλάβεις ποιος είναι… Πρόσεχε για να μην είσαι αύριο εσύ!

No more articles