«Neon Energy» Ο ενεργειακός κολοσσός στην Κύπρο. Ο ΓΔ του ομίλου αποκαλύπτεται

«Neon Energy». Ένα όνομα απλό. Για τον περαστικό της Λεωφόρου Προδρόμου και Βυζαντίου στην Πρωτεύουσα δεν λέει ίσως και πολλά πράγματα. Πίσω, όμως, απ αυτό το όνομα κρύβεται ένας ενεργειακός κολοσσός. Με έξυπνες και οικονομικές λύσεις για σπίτια, επιχειρήσεις και οργανισμούς η Εταιρεία κατάφερε, όχι μόνο να καθιερωθεί, αλλά και να δικτυωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δειλά ξεκίνησε από Ελλάδα εν μέσω κρίσης. Ακολούθησε άμεσα η Κύπρος. Νέα κρίση. Πάλι τα κατάφερε. Τώρα; Γραφεία στις πιο σημαντικές πόλεις της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Αμερικής και χρηματοδοτικά προγράμματα που προκαλούν και κινούν το ενδιαφέρον των πιο σημαντικών φορέων της οικονομίας. Μακριά από Τράπεζες και Ιδρύματα. Αυτοχρηματοδοτήσεις.

Η επίσκεψη μου στα γραφεία για συνέντευξη, αρχικά μου προκάλεσε έκπληξη. Μπροστά μου ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Μάνος Βασιλείου. Κρητικός και νεαρός. Σε ηλικία λίγο πριν τα 30. «Ουάου». (Στο νου μου η έκφραση του Γιάννη Βαρουφάκη). Σύντομα, όμως, κατάλαβα γιατί. Έξυπνος, δημιουργικός και γνώστης για το κάθε τι που συμβαίνει στην αγορά. Όχι μόνο της Κύπρου φυσικά. Σπάνιο για τόσο νεαρή ηλικία. Ενδιαφέρουσα και η συζήτηση μαζί του. Θα το διαπιστώσετε πιο κάτω…

MANOS

«Neon Energy». Πόσα χρόνια στην Κύπρο;

Βρίσκεται στην Κύπρο τα τελευταία 6 χρόνια. Ξεκινήσαμε με τη δραστηριοποίηση μας πάνω στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Γρήγορα προσαρμοστήκαμε στο περιβάλλον καθώς η τάση άρχισε να δείχνει την εξοικονόμηση ενέργειας, οπόταν και δημιουργήσαμε ελκυστικά πακέτα με απ ευθείας χρηματοδότηση από τον Όμιλο προς τους καταναλωτές. Αυτό έγινε για την αναβάθμιση των κτηρίων και των επιχειρήσεων τους, με την αποπληρωμή να γίνεται από την εξοικονόμηση. Αυτό μεταφράζεται για τους επιχειρηματίες, μηδέν επένδυση σε χρήματα.

Να ξεκινήσουμε όμως από την Εταιρεία σας. Ξεκίνησε πότε;

Από την Ελλάδα το 2011 με την έξαρση των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Μέσα σε δύο χρόνια γίναμε «leader» στην Ελληνική αγορά και στη Νότια Ευρώπη, καθώς είμαστε η πρώτη κατασκευάστρια Εταιρεία φωτοβολταϊκών στην Ευρωπαϊκή αυτή γεωγραφική ζώνη. Λόγω πολλαπλασιασμού των αναγκών και ζήτησης από πολλές χώρες, αρχίσαμε την επέκταση. Από Ελλάδα πήγαμε στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία και Κύπρο. Το 2014 ρίξαμε μια ματιά και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να κάνουμε το μεγάλο μας βήμα στην Ιαπωνία με γραφεία στο Τόκυο. Αρχίσαμε με την αναγνώριση της αγοράς και ακολούθησαν τα έργα μεγάλου βεληνεκούς. Δύο μεγαβάτ, τρία μεγαβάτ και σε μια χώρα η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη και στην είσοδο και στην αποδοχή.

Με δεδομένο φυσικά ότι η Ιαπωνία θεωρείται κορυφή στην τεχνολογία

Ναι. Πάρα πολύ ψηλά. Το 2015 λοιπόν, μετά το μεγάλο σχολείο της Ιαπωνίας που μας γέμισε με αυτοπεποίθηση, μπήκαμε δυναμικά στη California και στο Dubai. Εκεί προσφέρουμε κυρίως, λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Σημαντικός μας σταθμός θεωρείται η εξαγορά το 2013 μέρους της Alousystem στην Ελλάδα. Εξαγοράσαμε ουσιαστικά ένα μέρος του εργοστασίου που κάνει διέλαση αλουμινίου με αποτέλεσμα να μπούμε δυναμικά και στο χώρο των κατασκευών στις οικοδομές, με δικά μας θερμομονωτικά κουφώματα. Μαζί φυσικά με το φωτισμό. Δεν σταματήσαμε εκεί. Το 2016 κάναμε επίσης μια μεγάλη κίνηση, μπαίνοντας με μεγάλη επιτυχία και στο χώρο της χονδρικής, προσφέροντας κλιματισμό, αφυγραντήρα και λύσεις αυτονομίας στο σπίτι. Τι εννοώ μ αυτό. Ότι ένα σπίτι μπορεί να γίνει έξυπνο (smart). Να έχει δηλαδή απομακρυσμένο έλεγχο από τον οποιοδήποτε μη εξειδικευμένο καταναλωτή. Όλα αυτά γίνονται από το Τμήμα Διάθεσης της Εταιρείας προς όλα τα καταστήματα πωλήσεως ηλεκτρικών ειδών.

Πιο εξειδικευμένα Μάνο. Τι μπορείς να προσφέρεις στον πελάτη που χτίζει τώρα σπίτι

Κατ αρχήν μια ξενάγηση στο κατάστημα για ν ανακαλύψει τι σημαίνει «Neon Energy». Ξεκινάμε με το φωτισμό «Led» σαν πρώτο κομμάτι, όπου θα δει ότι θα πετύχει μια πάρα πολύ μεγάλη απόδοση φωτισμού στο σπίτι με 5 χρόνια γραπτή εγγύηση. Δεν θα δαπανήσει δηλαδή ποτέ χρήματα για αλλαγή λαμπτήρων. Ακολουθεί το ενεργειακό κούφωμα του αλουμινίου, όπου θα πετύχει την ενεργειακή αναβάθμιση, που μεταφράζεται σε μεγάλη εξοικονόμιση ρεύματος, χειμώνα, καλοκαίρι. Τέλος τα προϊόντα ψύξης, θέρμανσης και φυσικά ο αυτοματισμός της οικίας. Να μπορεί να ελέγχει το σπίτι του από μακριά. Δηλαδή να μπορεί να ανοίξει τα φώτα του, τον κλιματισμό του και να έχει και ασφάλεια. Αν έχει ξεχάσει κάτι ανοικτό, μέσα από το κινητό του μπορεί να το εντοπίσει και να το κλείσει. Όλα αυτά χωρίς την επέμβαση ηλεκτρολόγου. Μια πρίζα μόνο. Αυτή κάνει τη δουλειά όλη.

Περνάμε στο οικονομικό μέρος

Στο φωτισμό έχουμε μία από τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά. Με το καλύτερο προϊόν της αγοράς. Στο κομμάτι του αλουμινίου, λόγω και δικής μας διέλασης, οι τιμές είναι ανταγωνιστικότατες. Θα έλεγα ότι και τ άλλα προϊόντα στην αγορά είναι εξ ίσου καλά. Δεν έχει να ζηλέψει κανείς τίποτα, παρά μόνο στην τιμή. Εκεί υπερτερούμε. Για να μην ευλογούμε μόνο τα γένια μας το αναφέρω αυτό.

Ευκολίες πληρωμής;

Για τα σπίτια ναι. Κάνουμε κάποιες ευκολίες, αλλά για τις επιχειρήσεις κάνουμε ολοκληρωμένα πακέτα χρηματοδότησης. 100%. Χωρίς τις Τράπεζες. Ο Όμιλος μας διαθέτει ρευστότητα και δεν έχουμε κάνει δανεισμό από πουθενά. Καταφέραμε με τις ενέργειες μας να κάνουμε ένα διαχωρισμό των επενδύσεων μας, ώστε να μας αποφέρουν κάποια έσοδα και να καταστούμε αυτόνομοι. Αντί να πάρουμε τον πελάτη στην Τράπεζα, με εγγυητές και υποθήκες, τον χρηματοδοτούμε εμείς. Κάνουμε φυσικά πρώτα την έρευνα μας. Σου λέω ότι το πελατολόγιο της «Neon Energy» είναι το πιο δυνατό group της Κύπρου. Όλοι οι πελάτες μας είναι ένας κι ένας ξεχωριστοί, τους έχουμε επιλέξει και μας έχουν επιλέξει. Δεν είναι τυχαίο.

Ωφέλησε τον Οργανισμό η έξοδος της Κύπρου από τα μνημόνια;

Ναι. Η ανάπτυξη πλέον που άρχισε ξανά, μας έβαλε στον στίβο για να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Ειδικά στη Λεμεσό με τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θέλουμε να τα πάρουμε όλα. Όχι. Να τα μοιραστούμε και να πάμε παρακάτω. Δεν υπάρχουν εταιρείες που χρηματοδοτούν, αλλά υπάρχουν εξ ίσου αξιόλογα προϊόντα. Για μένα είναι πλεονέκτημα να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός γιατί με κάνει πιο δυνατό. Να προσφέρω το καλύτερο.

Κατονόμασε κάποια μεγάλα έργα που αναλάβατε

Φυσικά. Αναβάθμιση του European University, University of Nicosia, μέρος της Τράπεζας Κύπρου, Eurobank, Αρχιεπισκοπή, Πετρολίνα, Esso, Starbacks, Emirates, Mercedes και άλλα πολλά. Ποιό είναι το πιο σημαντικό; Η εξοικονόμηση και η προστασία του περιβάλλοντος. Το άλλο πλεονέκτημα που έχουν; Τους χρηματοδοτούμε πλήρως και μας πληρώνουν από την εξοικονόμηση. Αν για παράδειγμα πλήρωναν 100.000 τον χρόνο ρεύμα και τώρα 80.000, εμείς θα πάρουμε ως δόση το 80% της εξοικονόμησης. Δηλαδή, όχι μόνο δεν βάζει λεφτά από την τσέπη του ο πελάτης, αλλά του μένει και κέρδος το 20% της εξοικονόμησης. Αυτό κανένας δεν μπορεί να το κάνει.

Ώρα να περάσω και στο Μάνο Βασιλείου. Τον Γενικό Διευθυντή Κύπρου της «Neon Energy»

Σπούδασα οικονομικά στο Nottingham, επέστρεψα Κρήτη στον τόπο καταγωγής μου, με απορρόφησε η Εταιρεία σε πολύ μικρή ηλικία και μου έδωσε τη σκυτάλη να τρέξω, σαν πωλητής, κάποια έργα στην Κρήτη. Τους έκανα πρόταση ότι θέλω να κάνω καριέρα και ότι είμαι διαθέσιμος σε παγκόσμια κλίμακα. Μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία γιατί επενδύουν στις νεαρές ηλικίες. Ο μέσος όρος ηλικίας στον Οργανισμό είναι πολύ χαμηλός. Κάτω των 48 χρόνων. Ο πατέρας μου είναι κατασκευαστής φωτεινών επιγραφών και διακόσμησης εσωτερικών χώρων, η μητέρα μου οικιακά και έχω μια αδελφή που σπουδάζει φαρμακευτική στην Ιταλία. Κάνουμε Reunion στην Κρήτη, τρείς φορές το χρόνο.

Εσύ σε ποια ηλικία είσαι;

29 και μισό. Είμαι από την αρχή στην Εταιρεία και στην Κύπρο όταν ήρθα το 2012, ανέλαβα όλα τα μεγάλα projects. Το 2013 μου ήρθε η τιμητική πρόταση να αναλάβω τη Γενική Διεύθυνση του καταστήματος στην Κύπρο. Έτσι βάλαμε τους στόχους μας κάτω, για μια μεγάλη πορεία. Το κούρεμα του 2013 μας επηρέασε, κυρίως ψυχολογικά, αλλά με τη στρατηγική που θέσαμε σ εφαρμογή τα ξεπεράσαμε όλα με επιτυχία.

Από κρίση είχατε πείρα από την Ελλάδα. Ξεκίνησε πριν τη λειτουργία του Οργανισμού

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μόνιμη κρίση. Προσαρμόζεσαι και αυτό το θεωρείς δεδομένο. Το 2012 μάλιστα, έκανε εντύπωση σε όλη τη χώρα, η μεγάλη επιτυχία της Εταιρείας. Σχολιάστηκε έντονα θυμάμαι. Στην Κύπρο, να τονίσω, ότι την περίοδο της μεγάλης κρίσης το 2013, πετύχαμε έσοδα ρεκόρ.

Η σύντροφος σου;

Από Ελλάδα κι αυτή και συζούμε εδώ στη Λευκωσία. Εργαζόταν στη «Neon Energy», ως Διευθύντρια Marketing και εδώ να σου αποκαλύψω κάτι. Για να έχουμε υγεία στο σπίτι, αποφασίσαμε να μην εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο. Παραιτήθηκε και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Διευθύντρια Marketing, πάλι, σε ιδιωτικό κολλέγιο.

GASTON

No more articles