Το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων: Ένας λήπτης και ο σύζυγος μιας δότριας εξομολογούνται… (video)

Δωρεά οργάνων… ο πραγματικός ορισμός του αλτρουισμού! Η πράξη που αποδεικνύει ότι η μεγαλοψυχία του ανθρώπου μπορεί να παραμερίσει τον προσωπικό θρήνο και να δώσει ελπίδα. Δύο ιστορίες που θα σας συγκινήσουν… Η μία με ευτυχισμένο τέλος και η άλλη… με το μεγαλύτερο ηθικό δίδαγμα.

Της Γεωργίας Μιχαήλ
Εικόνα:  Πάμπος Αντωνιάδης 

Εκατομμύρια ασθενείς ανά την υφήλιο υπομένουν καρτερικά τη στιγμή που θα τους ανακοινωθεί ότι βρέθηκε το συμβατό μόσχευμα. Ξέρουν ότι ο θάνατος κάποιου ίσως είναι η δική τους σωτηρία.

Όμως δεν το εύχονται… Βιώνουν από πρώτο χέρι το τι εστί επίπονος αγώνας. Ένας αγώνας που για να λάβει τέλος θα πρέπει μία οικογένεια να νιώσει την επώδυνη απουσία ενός οικείου της προσώπου.

Η απόφαση δύσκολη… Κανείς δε μπορεί με ευκολία να «τραβήξει τα καλώδια» από μία έστω ανύπαρκτη ζωή όταν αυτή ανήκει στο παιδί του, στον αδερφό του, στη μάνα του, στον πατέρα του, στο αγαπημένο του πρόσωπο.

Είναι όμως και μερικοί άνθρωποι, που η δύναμη της ψυχής που διαθέτουν τους επιτρέπει να αντικρίσουν την αλήθεια. Σε αυτή την αλήθεια εμφανίζεται και το μεγαλείο της δοτικότητας. Δίνοντας τα όργανα του δικού τους ανθρώπου μοιράζουν χαμόγελα ελπίδας στις οικογένειες ασθενών που περιμένουν για μόσχευμα.

Ο λήπτης…

Μία τέτοια οικογένεια ήταν αυτή του Ευγένιου Κυριάκου που το 2013 ασθένησε με τη νόσο των Σταυροφόρων. Έφυγε για την Αγγλία, αφήνοντας τη γυναίκα του και τα έξι παιδιά του πίσω στην Κύπρο. Ενάμιση χρόνο μετά βρέθηκε ο άνθρωπος που θα του επέτρεπε να επιστρέψει και πάλι στην οικογένεια του.

Και εδώ η μεγαλύτερη αντίθεση συναισθημάτων…

Η οικογένεια του δότη…

Στην αντίπερα όχθη η οικογένεια της Βασιλικής Χατζηστεφανή Τούμπα. Ένα μικρό εγκεφαλικό το 2014 ήταν η αρχή του δικού της τέλους. Η διάγνωση των γιατρών… «κλινικά νεκρή». Δύο νέοι άνθρωποι αποφάσισαν με την προτροπή του πατέρα τους να δωρίσουν τα όργανα της μαμάς τους μνημονεύοντας παράλληλα τη ψυχή της.

Τόσο ο Ευγένιος Κυριάκου όσο και ο Γεώργιος Τούμπας, σύζυγος της Βασιλικής, μας διηγήθηκαν τη δική τους ιστορία με φόντο τη δωρεάν οργάνων.

Αν και στην Κύπρο τα ποσοστά εθελοντισμού είναι σε υψηλά επίπεδα και ο αριθμός των εν ζωή δυνητικών δοτών είναι αυξημένος, οι πτωματικοί δότες είναι σε χαμηλά ποσοστά. Ο λόγος κατανοητός… Δεν είναι εύκολη απόφαση για την οικογένεια. Γι’ αυτό και πλέον ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δηλώσει όσο είναι εν ζωή πως εάν διαγνωστεί ότι είναι κλινικά νεκρός δίδει τη συγκατάθεση του όπως τα όργανα του δοθούν για τη σωτηρία κάποιου άλλου…

Και κάπως έτσι… μπορούν να σωθούν πολλές ζωές.

No more articles