Ένας νεαρός ιερέας στο Top Interviews… Λειτουργεί από 22 ετών σε χωριό της Λάρνακας (pics)

Υπάρχουν και αυτοί οι νέοι στην Κύπρο…  Είναι ο Βασίλειος Μιχαήλ, 27 ετών και είναι ιερέας – Λειτουργεί στην εκκλησία της Βαβατσινιάς  από τα 22 του χρόνια
Της Χριστιάνας Τσαγγάρη  

Τον συνάντησα σε ένα βενζινάδικο… Φορούσε ράσα και έδειχνε πολύ νέος. Σχεδόν παιδικό το πρόσωπο του. Μου έκανε εντύπωση και τον «έπιασα» στην κουβέντα. Αμέσως με κέρδισε η ευγένεια και η προθυμία του να ανταλλάξουμε αριθμούς τηλεφώνων.

Ιερέας, ετών 27…! Πώς να είναι άραγε η ζωή ενός νέου ανθρώπου που επιλέγει να ενταχθεί κατά συνείδηση στους κόλπους της Εκκλησίας, έχοντας ως επιλογή χίλια δυο τόσα άλλα πράγματα να κάνει στη ζωή του στις μέρες μας;

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα 

«Ήταν ο παιδικός μου πόθος να γίνω ιερέας. Δεν σκεφτόμουν ποτέ να κάνω κάτι άλλο. Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου ανυπομονούσα να μεγαλώσω και να έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα που θα γινόμουν κληρικός. Δεν πρέπει να γίνει κάποιος ιερέας για να έχει τον σεβασμό του κόσμου, αλλά πιστεύω ότι ο ιερέας πρέπει να προσφέρει στον κόσμο. Πρέπει ο ιερέας να θυσιάζεται για το ποίμνιο του», απαντά.

thumbnail_16807433_404395929929016_2920784101823897809_n

«Οι γονείς μου όταν τους το είπα στην αρχή ήταν διστακτικοί, δεν ήθελαν να γίνω ιερέας. Τώρα χαίρονται πάρα πολύ», τονίζει.

Ο πατήρ Βασίλειος Μιχαήλ κατάγεται από την Ελλάδα και λειτουργεί από 22 ετών στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο χωριό της ορεινής Λάρνακας,  Βαβατσινιά.

H ζωή στο χωριό του αρέσει πολύ και ταιριάζει στο χαρακτήρα του. Η σύζυγος του είναι το στήριγμα του όπως λέει, με πολύ τρυφερότητα και αγάπη. Έχουν αποκτήσει ένα παιδί, 4 ετών σήμερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του θα χαρεί πολύ εάν γίνει και ο γιος του ιερέας, μα πάνω από όλα ένας σωστός και ηθικός άνθρωπος.

«Ο  ιερέας ειδικά στην εποχή μας δεν στερείται απολύτως τίποτε, αλλά ούτε και η οικογένεια του ιερέα στερείται. Ασχολούμαι με διάφορα. Έχω κοτέτσι και έχω βάλει σπαρτά σε ένα χωράφι. Δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα. Και για καφέ πηγαίνουμε, αλλά με μέτρο να μην προκαλούμε», προσθέτει και παροτρύνει όσους θέλουν να γίνουν ιερείς να το κάνουν χωρίς να φοβούνται τίποτε. «Απλά να αφεθούν στα χέρια του Θεού και να εμπιστευτούν τους ανθρώπους και το Θεό, γιατί και εγώ για να φτάσω εδώ που είμαι κάποιοι με βοήθησαν είχα κάποιους καλούς και σοφούς γέροντες», ανέφερε.

«Το να γίνει κάποιος ιερέας, να έχει δηλαδή ιερατική κλήση, είναι φώτιση Θεού, σε αυτόν και την οικογένεια του», τόνισε.

16681935_404398779928731_6573786755106988157_n

Τα Social Media για θέματα πνευματικά

Ο πατήρ Βασίλειος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα.

«Είναι χρήσιμα αλλά θα πρέπει να μάθουμε και αυτά να τα χρησιμοποιούμαι με μέτρο. Υπάρχουν και καλά πράγματα και κακά, ηθικά και ανήθικα. Έχω δυο σελίδες στο facebook, μία δική μου και μία του ιερού ναού. Όσοι είναι απόδημοι του χωριού ενημερώνονται από αυτές τις σελίδες. Κυρίως συζητάμε για πράγματα πνευματικά και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ με μέτρο. Θεωρώ ότι οι νέοι απομακρύνθηκαν από την Εκκλησία. Ίσως επειδή δεν ξέρουμε να τους προσεγγίσουμε, ειδικά εμείς οι κληρικοί πρέπει να είμαστε πιο απλοί, να μιλάμε στη γλώσσα των νέων. Να μιλάμε όσο πιο απλά στους νέους, να τους αγκαλιάσουμε και να μην απαιτούμε από κανέναν να αλλάξει. Προσπαθεί η Εκκλησία σιγά – σιγά και εξελίσσεται, με αργά βήματα βέβαια, αλλά προσπαθεί να εκσυγχρονίζεται και να πηγαίνει με βάση την εποχή», προσθέτει.

Το νόημα του Πάσχα

«Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους να ζήσουν πραγματικά την Ανάσταση. Πνευματικά και χριστιανικά. Πνευματικά σημαίνει να μετάσχουν στα πάθη του Χριστού και χριστιανικά σημαίνει το Πάσχα να μην είναι όπως έχουμε συνηθίσει, δηλαδή να ψήνουμε σούβλα. Η Ανάσταση δεν είναι να κάνουμε μεγάλα τραπέζια. Η Ανάσταση συμβολίζει την ένωση όλων των ανθρώπων για την κοινή Ανάσταση που αύριο, μεθαύριο τη Δευτέρα παρουσία όλοι μας θα τη ζήσουμε. Εύχομαι επίσης  να έχουμε ευλογημένες και καλές γιορτές . Καλή Ανάσταση και ο Θεός να βοηθήσει την Κύπρο να βρει την ειρήνη και να ενωθεί», είπε τέλος ο πατήρ Βασίλειος.

ier

No more articles