Εντός Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 11

Ως μια μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο θεωρεί την ολοκλήρωση του γ’ γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ο  πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας.

Του Γιάννη Σάββα 

Μιλώντας στο TOPInterviews.net για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, αλλά και για το τεμάχιο 11 όπου «θα μπει τρυπάνι» εντός Ιουλίου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της E-Cyprus Natural Hydrocarbons Company επεσήμανε πως, υπάρχουν προοπτικές στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά θα πρέπει να προστατεύουμε και να βοηθήσουμε τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, η Κυβέρνηση πρέπει να βρει λύσεις σύντομα όσο αφορά τα λιμάνια στα οποία οι εταιρείες επιθυμούν να γίνονται οι εργασίες των γεωτρήσεων.

Το τεμάχιο 11 και η σύγκριση με το «Ζορ»

Όσο αφορά το κοίτασμα στο τεμάχιο 11 στο οποίο οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν τις πρώτες δύο εβδομάδες Ιουλίου, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι, υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις για το τεμάχιο 11 οι οποίες μπορούν να επιφέρουν επιτυχίες.

Ερωτηθείς εάν το κοίτασμα στο τεμάχιο 11 μπορεί να ανταγωνιστεί το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου ο κ. Έλληνας, επεσήμανε ότι «θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι γεωτρήσεις, ωστόσο θεωρώ πως το κοίτασμα στο τεμάχιο 11 είναι παρόμοιο με αυτό του Αφροδίτη».

Μεγαλύτερο το τεμάχιο «10»

Καλύτερες θεωρεί τις προοπτικές του κοιτάσματος στο τεμάχιο 10 ο πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, «στο τεμάχιο 10 υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για μεγαλύτερο κοίτασμα, γι αυτό άλλωστε οι εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum επέδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τεμάχιο. Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων θα τα γνωρίζουμε εντός Σεπτεμβρίου».

Πρόσθεσε επίσης πως, οι εταιρείες θα περιμένουν να τελειώσουν όλες οι γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια για να διαπιστώσουν τι ποσότητες υπάρχουν.

Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τις εργασίες

Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο κ, Έλληνας.

Οι εταιρείες γνωρίζουν τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν από την Τουρκία όμως αυτό δεν θα τις εμποδίσει στο να συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους.

Πρόβλημα οι τιμές στην παγκόσμια αγορά

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τις εταιρείες να διατηρήσουν το κόστος του φυσικού αερίου χαμηλά για τον λόγω ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Κληθείς να σχολιάσει τι κερδίζει η Κύπρος από τη συμμετοχή της ExxonMobil στις γεωτρήσεις, ο κ. Έλληνας ανέφερε πως, «και οι τρεις εταιρείες είναι μεγάλες και έχουν τεχνολογική ικανότητα να πραγματοποιήσουν οπουδήποτε έργο. Αν θεωρούν πως ένα έργο είναι βιώσιμο προχωρούν στην υλοποίηση του» κατέληξε.

No more articles