Μιλά στο The Touch για τις Lash Dolls και δηλώνει «πως οι κούκλες δεν είναι μόνο για τα μικρά κοριτσάκια».

Με το Γιώργο Λασσ είχαμε γνωριστεί πριν από πολλά χρόνια, όταν είχε διοργανώσει μία έκθεση στη Λευκωσία, στην οποία η μόδα συναντούσε την αρχιτεκτονική. Είχα καταλάβει από την πρώτη στιγμή το ιδιαίτερο ταλέντο του, αφού οι δημιουργίες του ήταν πολύ ξεχωριστές και «edgy» για τα κυπριακά δεδομένα. Σήμερα, εκτός από σχεδιαστής μόδας, έχει γίνει ευρύτερα γνωστός στο νησί μας, μέσω της άλλης ιδιότητάς του, αυτής του κουκλοποιού, με τις Lash Dolls του, να είναι τρομερά δημοφιλείς σε μικρούς και μεγάλους!

Συνέντευξη στον Κλεάνθη Κλεάνθους

Αλήθεια, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό τον τομέα;

Η αγάπη μου για τις κούκλες υπήρχε από την παιδική μου ηλικία.  Μεγαλώνοντας ωρίμασε μέσα μου και η ιδέα του Doll Maker. Κάπως έτσι, έπειτα από τις σπουδές μου στο Σχέδιο Μόδας, ξεκίνησαν όλα.

Περίμενες όλη αυτή τη θετική ανταπόκριση;

Για να είμαι ειλικρινής όχι. Όσο αισιόδοξος και να είσαι, το κοινό της Κύπρου δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στο επάγγελμα του κουκλοποιού. Είναι αλήθεια ότι οι Lash Dolls έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και αυτό με κάνει να νιώθω  μεγάλη ευγνωμοσύνη. Είναι όμως ακόμη πιο δύσκολο στις μέρες μας να προσελκύσεις τον κόσμο να αγοράσει κάτι που δεν έχει χρηστική αξία ή να ξεφύγεις από τα στερεότυπα που ορίζει η κοινωνία μας, όπως για παράδειγμα ότι οι κούκλες απευθύνονται μόνο στα μικρά κοριτσάκια! Η θετική ανταπόκριση όμως που εισπράττω, αποδεικνύει ότι οι Lash Dolls είναι για όλους!

Πόσες κούκλες έχεις δημιουργήσει μέχρι σήμερα;

Από το 2011 δημιούργησα περίπου 250 κούκλες.

Ποια διάσημα πρόσωπα έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες σου;

Βασικό ρόλο στην έμπνευση μου έχουν η Frida Kahlo και η Μαρία Αντουανέτα.  Κυρίως όμως εμπνέομαι από απλούς ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως φακίδες και ginger μαλλιά.

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για την κατασκευή τους;

Κάθε κούκλα για να κατασκευαστεί χρειάζεται περίπου 10 μέρες, ανάλογα πάντα με τις ιδιαιτερότητές της.

Οι άνθρωποι που σε προσεγγίζουν τι σου ζητούν κυρίως να τους φτιάξεις; Γνωστές προσωπικότητες ή αγαπημένα τους πρόσωπα;

Συνήθως οι πελάτες μου ζητούν να τους φτιάξω αγαπημένα τους πρόσωπα. Ίσως επειδή έχουν περισσότερη συναισθηματική αξία για αυτούς. Είναι η ιδανική ιδέα για ένα ξεχωριστό δώρο για διάφορες περιστάσεις όπως γενέθλια, επετείους κτλ.

Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη κούκλα που έφτιαξες;

Ναι, φυσικά. Τον Ιούλιο του 2011, η Ρόζα, ήταν το πρώτο μου «πείραμα».

Η πιο δύσκολη κατασκευή που είχες να κάνεις μέχρι τώρα;

Αρκετά δύσκολη ήταν η κούκλα της Αικατερίνης Κορνάρο που δημιούργησα για το πωλητήριο του Λεβέντειου Μουσείου. Οι περισσότερες λεπτομέρειες ήταν κεντημένες στο χέρι. Το ίδιο και τα αξεσουάρ της.

Οι τιμές τους είναι προσιτές;

Οι τιμές για τις κατά παραγγελία κούκλες κυμαίνονται γύρω στα 90 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τις λεπτομέρειες. Αλλά κάποιος μπορεί να βρει στο κατάστημα και τους δικούς μου φανταστικούς χαρακτήρες που οι τιμές τους είναι μεταξύ 60 και 80 ευρώ.

Τι υλικά χρησιμοποιείς για την κατασκευή τους;

Τα υλικά που χρησιμοποιώ για τις κούκλες είναι βαμβάκι και συνθετικά υφάσματα , μαλλιά felt,  χρώματα, ειδικές μπογιές για ύφασμα, χάντρες, κουμπιά και Plexiglass αξεσουάρ.

Μια κούκλα που δεν έχεις φτιάξει ακόμα;

Μια κούκλα που δεν έχω φτιάξει ακόμα είναι αυτή του Mr.Bean.

Που βρίσκουμε τις δημιουργίες σου;

Τις  δημιουργίες μου μπορείτε να τις βρείτε στο κατάστημα μας Lash Dolls the shop στην Διγενή Ακρίτα 78Γ, στη Λευκωσία, στο Ntizainers Studio στην Λάρνακα, αλλά και επιλεγμένα προϊόντα στο πωλητήριο του Λεβέντειου Μουσείου. Περισσότερες πληροφορίες στο Facebook 

No more articles