Φρίξος Σαββίδης: Ευοίωνο το μέλλον της οικονομίας με λύση του Κυπριακού (Βίντεο)

Καθοριστική για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ενέργειας είναι η λύση του Κυπριακού, αναφέρει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Διεθνών Επενδύσεων (CIBA) και πρώην Υπουργός Υγείας Υπουργός Υγείας, Φρίξος Σαββίδης.

  • Η Υγεία το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας
  • Η λύση του κυπριακού αλλάζει τα δεδομένα
  • Ενέργεια: Πλήρη εκμετάλλευση της ΑΟΖ μετά τη λύση
  • Υγεία: Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων το μεγάλο στοίχημα
  • Για εμένα ο Απόλλωνας είναι ένας!

Του Γιάννη Σάββα 

Σε συνέντευξη του στο TOPInterviews.net, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Διεθνών Επενδύσεων (CIBA) και πρώην Υπουργός Υγείας, μίλησε για την οικονομία, τις επενδύσεις, τις εξελίξεις στα ενεργειακά, το ΓεΣΥ αλλά και για την αγαπημένη του ομάδα τον Απόλλωνα.

Οικονομία: Στο σωστό δρόμο η Κύπρος αλλά…

Πως βλέπετε τα πράγματα στον τομέα της οικονομίας;

«Tα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2013 αυτό είναι εμφανές. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά τουλάχιστον έχουμε ξεπεράσει τον «πάτο» και είμαστε στη διαδικασία της ανάπτυξης. Νομίζω είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα της Κυβέρνησης 3 χρόνια μετά το μνημόνιο να βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της οικονομίας μας».

Πιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κύπρου;

Η Υγεία το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας

«Υπάρχουν προβλήματα ακόμα, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το μεγαλεπήβολο σχέδιο υγείας το οποίο θα είναι μεγάλο στοίχημα για την οικονομία της Κύπρου και σίγουρα θα φανεί στο τέλος αν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά για να μην καταστρέψουμε αυτό που με θυσίες και κόπους χτίσαμε τα τελευταία χρόνια και το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού», έχοντας υπόψη ότι αν κάτι μάθαμε από το 2013 είναι να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών;

Οι «φίλοι» μας στην Ευρώπη… και η βάναυση τιμωρία

«Δειλά –Δειλά και με πολλή προσπάθεια και κόπο η Κύπρος έχει ξαναμπεί στο χάρτη ως ένας καλός προορισμός για ξένες επενδύσεις. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες τόσο από τον CIBA αλλά και από την Κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά με τις διάφορες επισκέψεις του σε κέντρα τα οποία είναι πηγές άντλησης ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Αλλά και το γεγονός ότι έχουμε τιμωρηθεί με πολύ βάναυσο τρόπο από τους φίλους μας στην Ευρώπη,  παρ’ όλα αυτά έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους και πιστεύω πως οι ξένες επενδύσεις μαζί με τον τουρισμό θα είναι ο βασικός πυλώνας της Κυπριακής οικονομίας».

Ποιες οι προοπτικές της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια, μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού θα βοηθούσε περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας;

Η λύση του κυπριακού αλλάζει τα δεδομένα

«Οι προοπτικές της Κύπρου είναι θετικές χωρίς να έχουμε μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Όμως αν συνδέσουμε το κομμάτι της οικονομίας με μία πιθανή λύση του Κυπριακού τότε τα πράγματα αλλάζουν οι προοπτικές είναι τεράστιες, το μέλλον θα είναι πολύ ευοίωνο και οπωσδήποτε προσβλέπουμε σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την κυβέρνηση και τους ξένους επενδυτές, μία προσέγγιση χωρίς προβλήματα».

Ακόμα και τώρα που τα πράγματα είναι ειρηνικά, το κυπριακό αποτελεί εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές;

«Οι καταστάσεις που επικρατούν ευρύτερα στην περιοχή (πόλεμοι, προσφυγικό), μας επηρεάζουν στο πως ο ξένος επενδυτής μετρά το ρίσκο για να έρθει να επενδύσει στην Κύπρο, γιατί οι επενδύσεις που περιμένουμε είναι μακροχρόνιες και όχι προσωρινές οπόταν σίγουρα επηρεάζει και λαμβάνεται υπόψη. Συνεπώς, αν το κυπριακό φύγει από το τραπέζι νομίζω θα είναι πολύ πιο θετικά τα αποτελέσματα».

Ενέργεια: Πλήρη εκμετάλλευση της ΑΟΖ μετά τη λύση

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στα ενεργειακά;

«Το κεφάλαιο της ενέργειας στην Κύπρο πιστεύω πως είναι συνδεδεμένο και αυτό με τη λύση του κυπριακού. Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην πλήρη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουμε στην Κύπρο λόγω του κυπριακού. Νομίζω είναι ουτοπία να προσδοκούμε σε κάτι τέτοιο. Μπορεί σταδιακά, χρονοβόρα και σε μικρές δόσεις θα υπάρχει κάποια εκμετάλλευση των κοιτασμάτων,  αλλά για την πλήρη εκμετάλλευση θα μας πάρει χρόνια».

Υγεία: Στα «ύψη» ο ιδιωτικός τομέας… «στα πατώματα» ο δημόσιος

Διατελέσατε Υπουργός Υγείας μέχρι το 2003. Από τότε μέχρι σήμερα ποιες ήταν οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στον τομέα της υγείας;

«Νομίζω ότι οι αλλαγές που έγιναν είναι εμφανέστατες, σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη των ιατρικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα με μεγάλες επενδύσεις με τη δημιουργία πολυδύναμων σύγχρονων κλινικών. Όσο αφορά των δημόσιο τομέα δυστυχώς επικρατεί η αντίθετη εικόνα. Πιστεύω πως η εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου υγείας θα είναι η λύση του προβλήματος.  Επίσης θεωρώ πως η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την υλοποίηση του σχεδίου το οποίο έχει άμεση σχέση με την εξέλιξη της οικονομίας του τόπου τα επόμενα χρόνια».

Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων το μεγάλο στοίχημα

Ο πρώην Υπουργός Υγείας στάθηκε στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων λέγοντας πως, «το μεγάλο στοίχημα θα κερδηθεί αν και εφόσον καταφέρουμε να αυτονομήσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, «τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να γίνουν ελκυστικός χώρος εργασίας για το ιατρικό προσωπικό. Μία σωστή αυτονόμηση θα φέρει καλούς επιστήμονες για να εργαστούν στο δημόσιο τομέα. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί πιο εύκολη η εφαρμογή του σχεδίου για την υγεία. Χωρίς αυτονόμηση, πρόσθεσε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το όποιο ΓεΣΥ».

Παράλληλα τόνισε πως, πιστεύει στην καλή θέληση τόσο των εργαζομένων αλλά και της Κυβέρνησης και με την ανάμιξη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας που ήταν καταλυτική πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο για την υγεία.

Υπήρξατε πρόεδρος του Απόλλωνα; Πόσο κοντά είστε στην αγαπημένη σας ομάδα και με ποιον τρόπο συνεισφέρετε;

Για εμένα ο Απόλλωνας είναι ένας!

«Η οποιαδήποτε χρηματική συνεισφορά μου ζητηθεί , είτε μέσω εκδηλώσεων, season tickets είναι δεδομένη. Εγώ δεν κοίταξα ποτέ ποιος διοικεί τον Απόλλωνα. Για εμένα ο Απόλλωνας είναι ένας. Η πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ καλή. Αυτό που στεναχωρεί τον κάθε Απολλωνίστα είναι το γεγονός πως δεν πήραμε τις ευκαιρίες που είχαμε μπροστά μας οι οποίες θα έφερναν στην ομάδα περισσότερες επιτυχίες».

Εμείς δώσαμε το πρωτάθλημα στον ΑΠΟΕΛ.

«Πριν δύο και τρία χρόνια εμείς δώσαμε το πρωτάθλημα στον ΑΠΟΕΛ ανέφερε ο πρώην  Πρόεδρος της εταιρείας Απόλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, τότε οι συγκυρίες ήταν τόσο λεπτές που θα μπορούσαμε εμείς να πανηγυρίσουμε την κατάκτηση του τίτλου».

Τον Σοφρώνη ανάγιωσα τον!

«Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα πετύχει το φαινόμενο Σωφρόνης Αυγουστή, ένα παιδί το οποίο ποδοσφαιρικά και λίγο επαγγελματικά αναγιώθηκε κοντά μου άρα δεν είχα καμία αμφιβολία για τον χαρακτήρα του, τις γνώσεις του, τον δυναμισμό του αλλά και το πόσο Απολλωνίστας είναι. Ο Σωφρόνης Αυγουστή από την μέρα που ανέλαβε καταθέτει ψυχή σε κάθε αγώνα».

Έχουμε αρκετές πιθανότητες για το πρωτάθλημα

Ο κ. Σαββίδης όπως είπε, πιστεύει στις δυνατότητες του Απόλλωνα για κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Για το γήπεδο της Λεμεσού ποια η άποψη σας; Ακούμε κάθε χρόνο για ανέγερση νέου γηπέδου στη Λεμεσό. Που πιστεύεται πως «κολλά» η διαδικασία;

«Όταν δόθηκε η γη στο Κολόσσι πολύ σωστά κτίστηκε το αθλητικό κέντρο το οποίο είναι ένα κόσμημα για τη Λεμεσό. Παράλληλα θεωρώ πως το αθλητικό κέντρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή πορεία που έχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια».

Το Τσίρειο είναι επικίνδυνο – Νέο γήπεδο… χθες!

«Το Τσίρειο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, κάθε χρόνο έχουμε τη συζήτηση για το αν είναι κατάλληλο. Πρέπει να δοθεί μία λύση με την ανέγερση νέου γηπέδου το οποίο δεν πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης για πάρα πολλούς λόγους. Πιστεύω ότι το Τσίρειο όσο περνούν τα χρόνια δεν θα αντέχει όλο και περισσότερο το βάρος του χρόνου το οποίο κουβαλά και θεωρώ πως η ιδανική λύση είναι η ανέγερση νέου γηπέδου εκτός πόλεως. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα συνεισφέρει στο έργο. Δεν μπορεί πλέον ο Λεμεσιανός φίλαθλος να πηγαίνει με εμπιστοσύνη στο Τσίρειο».

 

 

 

 

 

No more articles