Η Κύπρια Σοφία Κυριάκου που διαπρέπει στο BBC!

Η Σοφία Κυριάκου κάνει μια δουλειά που θα ζήλευαν πολλοί…

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με το κομμάτι της τηλεόρασης. Είτε αυτό αφορά το κομμάτι των ειδήσεων είτε αυτό της εικόνας, για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται. Γιατί σίγουρα δεν είναι και μικρό επίτευγμα για έναν επαγγελματία να δουλεύει για το BBC. Αυτή η Κύπρια τα κατάφερε. Αυτό και πολλά ακόμα αφού οι όμορφες ιστορίες που φτιάχνει με τα γραφικά της και τη δύναμη που της παρέχει η τεχνολογία εντυπωσίασαν μέχρι και τη Βρετανική Ακαδημία που την έκανε μέλος της… Η συναρπαστική ζωή της Σόφης Κυριάκου στο Λονδίνο!

Πως έφθασες να δουλεύεις για το BBC;

Πάντα με ενδιέφερε η κινούμενη εικόνα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου στο γραφικό σχέδιο. Αρχικά εστίασα στη φωτογραφία και το animation, μετά συμπεριέλαβα το filmmaking και το γράψιμο σεναρίου (scriptwriting). Με ενθουσίασε το γράψιμο και το ότι χρησιμοποιούσα τα γραφικά μου (visuals) για να δημιουργήσω ελκυστικές ιστορίες. Όταν απέκτησα το μεταπτυχιακό μου αποφάσισα να εξειδικευτώ στα γραφικά για την τηλεόραση (Television Graphics). Με ενδιέφερε η τεχνολογία και εκείνη την περίοδο τα γραφικά (broadcast graphics) εξελίσσονταν ραγδαία, κάτι το οποίο έβρισκα πολύ ελκυστικό. Φάνηκα τυχερή καθώς έκανα την πρώτη μου παρουσία σε εκπομπή δουλεύοντας σε ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον κανάλι, που βρίσκεται στο Fleet Street στο Λονδίνο, το European Business News. Ήταν υπέροχα εκεί, υπήρχε μια ενεργητική ατμόσφαιρα. Μπόρεσα να μάθω πολλά εκεί, όμως, πάντα με ενδιέφερε να εργαστώ για μεγαλύτερους και παγκόσμιας εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως το BBC. Ήθελα περισσότερα, ήθελα να ανήκω σε αυτό.

Πόσο δύσκολο ήταν να σε εμπιστευτούν σε ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια;

Η δουλειά μου στο BBC άρχισε με έξι μήνες εκπαίδευσης. Παρόλο που ήδη βρισκόμουν στο χώρο της ραδιοτηλεοπτικής βιομηχανίας για ένα χρόνο και είχα την εμπειρία εντούτοις μου έδωσαν ένα γερό ξεκίνημα. Νομίζω μου πήρε δύο χρόνια να σταματήσω να αισθάνομαι «νέα», αν και πάντα ήμουν ένας γραφίστας (σχεδιαστής γραφικών) με πολλή αυτοπεποίθηση και εξελισσόμουν γρήγορα. Πιστεύω πως σε οποιονδήποτε μεγάλο οργανισμό χρειάζεται χρόνος να κερδίσεις την εμπιστοσύνη. Αυτό είναι αναμενόμενο.

Εξήγησε μας λίγο ποια ακριβώς είναι η δουλειά που κάνεις;

Είμαι σχεδιαστής γραφικών εκπομπής (Broadcast Designer) και δημιουργώ τρισδιάστατα γραφικά (3D Artist). Ασχολούμαι με τους τίτλους ανοίγματος (opening titles) για τηλεοπτικά προγράμματα, γραφικά περιεχομένου (content graphics), τρισδιάστατα επεξηγηματικά (3D explainers), ανασχεδιασμό προγραμμάτων (programme redesigns) καθώς και τη διαφήμιση προϊόντων (branding projects). Έχω σχεδιάσει για διάφορες ηλικιακές ομάδες, από παιδιά μέχρι ενήλικες καθώς και για ποικίλα είδη. Πριν από περίπου δυόμιση χρόνια αποφάσισα να μειώσω το χρόνο απασχόλησής μου στο BBC για να εστιάσω σε δικά μου δημιουργικά τολμήματα, έτσι έχω το δικό μου στούντιο στο Λονδίνο. Αυτό μου πρόσφερε το χρόνο και το χρόνο να αναπτύξω τα προσόντα μου και να εργαστώ πάνω σε απίθανα έργα.

Ποια η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου;

Υπήρξαν πάρα πολλές στιγμές στην καριέρα μου που ήταν σημαντικές για μένα, για διάφορους λόγους. Παρόλα αυτά, πριν από περίπου τρία χρόνια μου ανατέθηκε από το Τμήμα Επιχειρήσεων (Business Unit) του BBC να σχεδιάσω και να δημιουργήσω ένα αντικείμενο που να απεικονίζει τη βελτίωση της βρετανικής οικονομίας με τίτλο «UK Economic Recovery». Δημιούργησα μια μικρή πόλη, εμπνευσμένη από τα χαρτονομίσματα, η οποία ξεδιπλωνόταν επανερχόμενη στη ζωή με ενέργεια και ζέση. Αυτό το έργο είναι γνωστό με τον τίτλο ‘Paper Town’, «Χάρτινη πόλη». Αυτό το αντικείμενο προτάθηκε για βράβευση στα βραβεία PromaxBDA Global Excellence Awards το 2014 στην Νέα Υόρκη. Αυτή η εργασία άλλαξε την πορεία της καριέρας μου.

Έξι μήνες αργότερα ήταν που αποφάσισα να μειώσω το χρόνο απασχόλησής μου στο BBC και να εστιάσω σε δικά μου δημιουργικά τολμήματα και είναι κάτι εξαιρετικά συναρπαστικό. Υπήρξα πολύ τυχερή στο να εργάζομαι πάνω σε τόσο απίθανα έργα όπως το καθ’ όλα κατανοητό και δημιουργικό ‘The Human Rights Zoetrope’ για τον πελάτη μου Noon Visual Creatives. Ήταν η δεύτερη συνεργασία που είχα μαζί τους, δημιούργησα όλα τα γραφικά περιεχομένου για το ντοκιμαντέρ σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir το 1999, το οποίο αναμένεται να αναμεταδοθεί από τον Al-Jazeera τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά. Ανάμεσα σε άλλους πελάτες, είχα επίσης την ευχαρίστηση να σχεδιάσω για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Τον Σεπτέμβριο του 2016 είχα καλεστεί εκ μέρους της Maxon, που είναι οι δημιουργοί του τρισδιάστατου λογισμικού (3D software) και του 4D κινηματογράφου (Cinema 4D), να προβάλω τη δουλειά μου στο Διεθνές Συνέδριο Αναμετάδοσης (International Broadcast Convention) (IBC) στο Άμστερνταμ. Εκεί ανέλυσα δύο έργα μου από το BBC, τα ‘Paper Town’ και PM2.5 και από την ιδιωτική μου δουλειά το «The Human Rights Zoetrope».

Ένα άλλο πολύ σημαντικό επίτευγμα το 2016 ήταν το ότι μου προσφέρθηκε η ιδιότητα του μέλους με πλήρη δικαιώματα ψήφου στη Βρετανική Ακαδημία, κάτι το οποίο ήταν μεγάλη τιμή. Είναι απόλυτη ευχαρίστηση αλλά και πολύ συγκινητικό να ανήκεις σε ένα οργανισμό σεβαστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Η BAFTA έχει επεκτείνει το δημιουργικό μου δικτύωμα με το να γνωρίζω άτομα από διάφορα υπόβαθρα, από κινηματογραφιστές, ηθοποιούς μέχρι συνθέτες σε ταινίες και τηλεόραση. Τα σεμινάρια είναι πολύ ενδιαφέροντα και με βοηθούν να εξελιχθώ ως δημιουργικό άτομο.

Έχεις βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο. Πότε έγινε αυτό και με ποια project σου σχετιζόταν τα βραβεία;

Μου έχει απονεμηθεί το PromaxBDA Global Excellence Award 2015 για το BBC στο Λος Άντζελες για το επιστημονικό επεξηγηματικό μου έργο PM2.5 και το 2016 στη Νέα Υόρκη για μια εργασία με το όνομα called Spending Review. Έχω επίσης κερδίσει Χρυσό βραβείο στα βραβεία «Muse Creative Awards», πλατινένιο και χρυσό στα βραβεία «Aurora Awards» για το έργο μου The Human Rights Zoetrope.

Ποια η σχέση σου με την Κύπρο;

Και οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κύπρο προτού μεταναστεύσουν στο Λονδίνο. Λατρεύω τις κυπριακές καταβολές μου και νιώθω πολύ περήφανη να αποκαλώ τον εαυτό μου Κύπρια γεννημένη στην Αγγλία. Είναι κομμάτι της πολιτιστικής μου ταυτότητας και πιθανώς, υποσυνείδητα, να επηρεάζει τη δουλειά μου καθώς αποτελεί μέρος του ποια είμαι.

*Μπορείτε να επισκεφθείτε το www.sophiakyriacou.com για να δείτε φωτογραφίες, βίντεο και περισσότερες πληροφορίες για τα πρότζεκτ της Σοφίας Κυριάκου.

No more articles