Το «success story» πίσω από το όνομα του BLOCK22

Το δικό του success story στον τομέα του «επειχειρείν» στην Κύπρο βιώνει ο Fashion Blogger Νίκος Κανέτη ο οποίος στα 27 του χρόνια κατάφερε να αποδείξει πως η μόδα δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση.

Σε συνέντευξη του στο TOPinterviews.net, ο Λεμεσιανός Fashion Blogger ανοίγει τα χαρτιά του για τη «συνταγή» που ακολούθησε ώστε να γίνει ένας πετυχημένος νέος επιχειρηματίας.

«Εν καιρώ κρίσης έκανε το μεγάλο βήμα»

Ο Νίκος Κανέτη στα 25 του χρόνια αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και έτσι το 2014 στην ακμή της κρίσης στην Κύπρο πήρε το ρίσκο και άνοιξε την δική του ανδρική boutique στη Λεμεσό.

Μια κίνηση, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, την οποία κάποιοι την χαρακτήρισαν επιπόλαια και βιαστική καθώς η αγορά την περίοδο εκείνη ήταν «στον αναπνευστήρα» λόγω της κρίσης με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη.

Ο Νίκος, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει το ανδρικό κοινό της Κύπρου με τις επιλογές του και παράλληλα έφερε την «επανάσταση» στην μόδα με τις extreme μακριές μπλούζες τα στενά παντελόνια και τα πρωτότυπα αξεσουάρ.

Παράλληλα, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και σύντομα έγινε ένας από τους καλύτερους Fashion Blogger του νησιού και όχι μόνο καθώς η φήμη του ταξίδεψε μέχρι την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αμερική και το Μπαλί.

Γιατί BLOCK22

Το όνομα BLOCK22 προήλθε κυρίως από την τοποθεσία του μαγαζιού του (Στοά Λανίτη Ανεξαρτησίας κατάστημα 22) αλλά και από την φιλοσοφία που ακολουθεί ο ίδιος θέλοντας ένα περιβάλλον παρεϊστικο στο μαγαζί του.

16144520_10154226823131444_1414423479_n

Άνοιξες την επιχείρηση σου το 2014 δηλαδή στην αρχή της κρίσης στην Κύπρο. Τι θεωρείς ότι σε βοήθησε να βρίσκεσαι εδώ σήμερα;

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που με βοήθησαν να πάρω τις σωστές αποφάσεις και να προχωρώ σωστά ήταν οι σπουδές μου στα Οικονομικά. Θεωρώ πως η αγάπη για αυτό που κάνεις και το να είσαι επιχειρηματίας είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Αυτό πιστεύω έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του καταστήματος μου.

Από πού εμπνεύστηκες για το συγκεκριμένο στυλ μόδας;

Αρχικά η πρώτη μου έμπνευση ήταν από τη Θεσσαλονίκη την περίοδο των σπουδών μου. Παράλληλα μου άρεσε το Γερμανικό και το Αγγλικό στυλ τα οποία παρακολουθούσα συνεχώς μέσω των Social Media.  Είναι ένα στυλ που κατά την άποψη μου έλειπε από την αγορά της Κύπρου και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που με ώθησαν να ανοίξω την επιχείρηση μου.

16176061_10154226418691444_1110914001_n

Όταν άνοιξες την επιχείρηση σου περίμενες πως θα είχες τόση απήχηση (συνεντεύξεις, περιοδικά, Fashion Blogger);

Για να είμαι ειλικρινείς ήταν ένας από τους στόχους μου με τη δουλεία μου να κινήσω την περιέργεια για το ποιός είναι ο άνθρωπος πίσω από το BOCK22.  Σίγουρα όμως δεν περίμενα να είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό αν και προσωπική μου άποψη είναι πως δεν έκανα κάτι ακόμη, γιατί έχω πολλή δρόμο μπροστά μου.

Πιο το μυστικό της επιτυχίας σου;

Η διαφορετικότητα, το ότι πρέπει να ψάχνεσαι συνεχώς χωρίς να αντιγράφεις τις υπάρχουσες ιδέες, δηλαδή μπορείς να πάρεις μία ιδέα αλλά δε συμφωνώ πως πρέπει απλά να την αντιγράψεις, πρέπει να την εξελίξεις.

Πιστεύεις πως η επιχείρηση σου βρίσκεται στο αποκορύφωμα της, ή θεωρείς ότι μπορείς να φτάσεις ακόμα πιο ψηλά;

Τώρα πιστεύω πως είμαι αρκετά καλά, όμως πάντα περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης. Από τη στιγμή που εξελίσσεται η μόδα και αλλάζει, θεωρώ πως πρέπει και εγώ να συμβαδίζω μαζί της. Δεν πιστεύω πως έφτασα στο σημείο που θα ήθελα να φτάσω, υπάρχει ακόμη πολλής δρόμος μέχρι να φτάσω εκεί που θέλω.

16144876_10154226822126444_1280329189_n

Κατά τη γνώμη σου μία επιχείρηση πως πρέπει να είναι δομημένη για να πετύχει;

Το πιο σημαντικό είναι η οργάνωση και να μην γίνεται τίποτα τυχαίο. Θεωρώ πολύ σημαντικό να συμβουλεύεσαι ανθρώπους που έχουν εμπειρία και γνώσεις στον τομέα. Εξίσου σημαντικό είναι να πιστεύεις πραγματικά σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα εμένα στην αρχή με παρότρυναν να μην ανοίξω την επιχείρηση μου παρόλα αυτά επειδή πίστεψα στον εαυτό μου το έπραξα και δικαιώθηκα.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος εσόδων στα δύο χρόνια λειτουργίας του Block22;

Γενικότερα θεωρώ πως η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη περίοδος για το BLOCK22 γιατί ο περισσότερος κόσμος παίρνει τον 13ο μισθό οπόταν είναι πιο εύκολο να ψωνίσει. Παράλληλα, μεγάλο ρόλο κατ’ εμένα παίζει και η ψυχολογία του κόσμου τα Χριστούγεννα η οποία είναι πολύ καλή λόγω του εορταστικού κλίματος που επικρατεί γενικότερα. Αλλά πιο συγκεκριμένα η καλύτερη περίοδος εσόδων στα δύο χρόνια λειτουργίας του BLOCK22 ήταν η περίοδος των φετινών Χριστουγέννων. Γενικά όμως πιστεύω πως κάθε χρόνο θα πηγαίνει και όλο και καλύτερα.

16176850_10155069587175815_531251874_n

Έχεις επηρεαστεί οικονομικά από το άνοιγμα άλλων όμοιων καταστημάτων;

Πιστεύω πως δεν επηρεάστηκα και τόσο γιατί έχω τη δική μου ταυτότητα και τον δικό μου τρόπο επιλογής των Brand και των ρούχων που φέρνω. Εγώ βλέπω τη δική μου επιχείρηση και μόνο, δεν ασχολούμαι με το τι κάνουν οι άλλοι. Άλλωστε φαίνεται και από την αγάπη του κόσμου που με στηρίζει από την αρχή. Μέσα από αυτή την ερώτηση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο για την αγάπη μου μας δείχνει. Η οικογένεια του BLOCK22 μεγαλώνει.

Θεωρείς πως στην Κύπρο υπάρχει «υγιής» ανταγωνισμός στον επιχειρηματικό τομέα;

Δεν είναι κακό να υπάρχει ανταγωνισμός γιατί αυτό μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Όμως στην Κύπρο πιστεύω πως δεν υπάρχει υγιείς ανταγωνισμός όσο έπρεπε να υπάρχει. Δυστυχώς στην Κύπρο ο κόσμος επεμβαίνει περισσότερο στην επιχείρηση του άλλου παρά να ασχολείται με τη δική του επιχείρηση. Εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί, αντιθέτως με κάνει να προσπαθώ να γίνω καλύτερος σε αυτό που κάνω γιατί επαναλαμβάνω βλέπω τη δική μου επιχείρηση και μόνο.

Ποια θεωρείς την μεγαλύτερη σου επιτυχία;

Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι να με δεχτεί η αγορά της Αγγλίας η οποία ήρθε πολύ κοντά στο BLOCK22. Πιο συγκεκριμένα τα Brand που μας δέχτηκαν πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα της Αγγλίας. Τώρα σε προσωπικό επίπεδο, η μεγαλύτερη μου επιτυχία ήταν η επιλογή μου ανάμεσα στους 8 καλύτερους Fashion Blogger’s στην Κύπρο για την καμπάνια έλευσης του H&M στην Κύπρο. Μία άλλη επιτυχία μου ήταν η συνεργασία που είχα για τη συλλογή των KENZO H&M.

16176800_10154226418746444_1449552901_n 16176862_10154226418696444_2124746056_n

Οι πωλήσεις σου γίνονται μόνο εντός Κύπρου ή επεκτάθηκες και στο εξωτερικό;

Οι πωλήσεις μου πλέον δεν γίνονται μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. θεωρώ πως η αγορά δεν έχει σύνορα και όρια γι αυτό ο στόχος μας είναι να έχουμε όλο και περισσότερες πωλήσεις στο εξωτερικό. Για παράδειγμά οι πιο μακρινές χώρες στις οποίες έχω στείλει ρούχα είναι το Μπαλί και η Αμερική.

Στόχοι για το μέλλον;

Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι να φτάσω στο επιθυμητό όριο που έχω θέσει για την επιχείρηση μου. Γι αυτό δεν θα ήθελα να πω πολλά γιατί μου αρέσει να κρατώ χαμηλά τον πήχη. Γενικότερα είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να πετυχαίνω τους στόχους μου χωρίς να λέω πολλά προτού τους υλοποιήσω.

Του Γιάννη Σάββα

 

 

 

 

 

No more articles