Της Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό και οι νέοι έχουν άποψη και λόγο – Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν συμβολική απεργία πείνας έξω από το τουρκικό προξενείο – Έστησαν αντίσκηνο και μέχρι τη Δευτέρα θα παραμείνουν εκεί μόνο με νερό-Ενημερώνουν τον κόσμο για το κυπριακό και καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους (15/11) – Τι λένε στη Cyprus Τimes και πως τους αντιμετωπίζουν οι περαστικοί

Ο Σάββας Σαββίδης είναι ένας εκ των Κυπρίων φοιτητών στη Θεσσαλονική, που κατέρχεται από χθες το μεσημέρι σε συμβολική απεργία πείνας μαζί με άλλους 30 Κύπριους φοιτητές-μέλη της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών. Μέχρι και τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, θα παραμείνουν σε αντίσκηνο που έστησαν απέναντι απο το τουρκικό προξενείο, (βλ.φωτο), πίνοντας μόνο νερό και τσάι.

Ο Σάββας μιλώντας στη Cyprus Times ανέφερε ότι αυτό «γίνεται εδώ και 30 χρόνια, φέτος ωστόσο πήρε πολύ δημοσιότητα. Είμαστε αυτόνομη παράταξη, δεν έχουμε σχέση με τα κόμματα, ούτε δεχόμαστε εντολή από οποιονδήποτε για αυτό και δεν ήρθε κανένας επίσημος να μας επισκεφθεί ούτε από το τουρκικό προξενείο μας έκαναν οποιοδήποτε πρόβλημα. Μαζί μας έχουμε και Αρμενίους και Ποντίους, οι οποίοι στηρίζουν αυτό που γίνεται κάθε χρόνο».

Αντίθετοι με τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν

«Είμαστε έξω από το τουρκικό προξενείο για να δείξουμε την αντίθεση μας με ότι συνέβη στο Μοντ Πελεράν. Παίζει καθοριστικό ρόλο ότι είμαστε έξω από το τουρκικό προξενείο και θέλουμε να δείξουμε ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι εάν τα βρήκε ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί. Αυτό το θεωρούμε δευτερεύον θέμα, το οποίο το ανάγουν σε πρωτεύον και στο τέλος δεν συζητούν για την ουσία», πρόσθεσε.

Εξαιρετικά επικίνδυνο το κλίμα

Ο Κύπριος νέος τόνισε ότι «διαφωνούμε με τις εξελίξεις το κλίμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, θυμίζει σχέδιο Ανάν. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την κατεύθυνση, οδηγούν το κυπριακό σε αξιέξοδο. Επίλυση του κυπριακού στη βάση που συζητούν για εμάς δεν το κλείνουν, αλλά το ξανά ανοίγουν.

Η θέση η δική μας είναι να σταματήσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες. Αν ήταν σοβαρές εδώ και δυο χρόνια θα το είχαν λύσει, αλλά επειδή συζητούν σε μία βάση που δεν είναι σωστή οδηγούμαστε πάντα σε αδιέξοδο. Θέση μας είναι να σταματήσουν οι συνομιλίες και να τοποθετηθεί το κυπριακό στη σωστή του βάση, που είναι ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αρχίσει ένας αντικατοχικός αγώνας.

Με πέντε αιτήματα: αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αποχώρηση όλων των επιοίκων, επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους ανευ όρων, εξασφάλιση της τύχης των αγνοουμένων και εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων».

Σταματούν οι διερχόμενοι – Οι νέοι δεν γνωρίζουν

Ο Σάββας είπε οτι «οι διερχόμενοι που τους βλέπουν στο αντίσκηνο απέναντι από το τουρκικό προξενείο, τους αντιμετωπίζουν θετικά και ότι είναι αρκετοί αυτοί που σταματούν για να ενημερωθούν. Οι παλιοί,  γνωρίζουν περισσότερα για το πρόβλημα της Κύπρου, έχουν μνήμες, ενώ οι νέοι διερωτώνται όταν ακούν ότι υπάρχει κατοχή στην Κύπρο.

apergia-ellada

Συγκεκριμένα ανέφερε «έχει καλό κλίμα. Έχει αρκετούς διερχόμενους που ενδιαφέρονται, σταματούν να ενημερωθούν, παίρνουν τα σχετικά έντυπα και συζητούν με τους φοιτητές».

Τα εύσημα από καθηγητές τους

«Πέρασαν και δυο καθηγητές από το πανεπιστήμιο. Ενδιαφερθήκαν και μας είπαν και μπράβο για αυτό που κάνουμε. Ανταποκρίνεται ο κόσμος. Ο σκοπός που γίνεται εκτός από την συμβολική απεργία πείνας είναι και για ενημέρωση του κόσμου για το τι συμβαίνει, γιατί στην Ελλάδα ειδικά οι νεολαία δεν γνωρίζουν. Μου έτυχε για παράδειγμα στην σχολή κάποια κοπέλα να μου πει μα έχει κατοχή στην Κύπρο διερωτάτουν. Έχει και τέτοιες περιπτώσεις», κατέληξε.

No more articles