Της Γεωργίας Μιχαήλ

Μία επέμβαση αισθητικής άλλαξε για πάντα τη ζωή μίας νεαρής από τη Λεμεσό – Το ιατρικό λάθος την άφησε χωρίς στομάχι και οισοφάγο – Πάλεψε για να επανέλθει, έζησε τη μεταθανάτια εμπειρία αλλά είχε πολλή θέληση για ζωή –  Σήμερα βοηθάει άλλους ασθενείς και στέλνει ένα μεγάλο μήνυμα – Η Νάσια Παπασάββα μίλησε για την εμπειρία της και το μάθημα ζωής που πήρε

Όλα ξεκίνησαν από το όνειρο της να φορέσει ένα ροζ μπικίνι. Στα 21 της χρόνια, τον Απρίλιο του 2009, η Νάσια Παπασάββα είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση, θα έμπαινε κάτω από το νυστέρι για θέμα αισθητικής. Τα παραπανίσια κιλά θα έφευγαν με την επέμβαση Λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve. Τη στιγμή που το χειρουργείο τελείωνε ξεκινούσε ο μεγαλύτερος αγώνας της ζωής της.

Το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη

Με την εισαγωγή της στην κλινική πίστευε ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιούσε την επιθυμία της να βγει στην παραλία φορώντας ροζ μπικίνι. Οι γονείς της αν και αντίθετοι με αυτό που πήγαινε να κάνει, στάθηκαν στο πλευρό της.

Η επέμβαση θα γινόταν σε ιδιωτική κλινική. Κανείς, όπως είπε η 28χρονη -σήμερα- Νάσια, δεν της ανέφερε ότι το χειρουργείο πιθανότατα να έκρυβε κινδύνους. Το ανακάλυψε όμως στη συνέχεια.

Μέρες μετά την επέμβαση, η νεαρή άρχισε να νιώθει αδύναμη, ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ενημέρωσε τον γιατρό της, ο οποίος τη διαβεβαίωσε, όπως μας ανέφερε, «ότι όλα είχαν πάει κατ’ ευχή και πως αυτά που ένιωθα ήταν φυσιολογικό επακόλουθο της συγκεκριμένης εγχείρησης». Οι μέρες πέρασαν και χωρίς να της γίνουν οι απαραίτητες, όπως υποστηρίζει, εξετάσεις της δόθηκε εξιτήριο για να επιστρέψει στην καθημερινότητα της.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, κι αφού συνέχισε να νιώθει αδυναμία, με τις «ευλογίες» του γιατρού επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο κλάδο της Γαλλικής Φιλολογίας. Η φοιτητική της ζωή όμως διακόπηκε απότομα. Επέστρεψε εσπευσμένα στην Κύπρο καθώς η κατάσταση της υγείας της άρχισε να επιδεινώνεται.

«Ήξερα ότι έφθανε το τέλος…»

Φθάνοντας στην Κύπρο, ξεκινάει ένας νέος κύκλος εξετάσεων για να διαπιστωθεί τι πραγματικά είχε συμβεί. Ο υπερβολικός βήχας και οι ακτίνες θώρακα δείχνουν υγρό στους πνεύμονες. Οι λανθασμένες διαγνώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Από βρογχοπνευμονία , που ήταν η πρώτη διάγνωση, τη στέλνουν στην απομόνωση του νοσοκομείου Λεμεσού καθώς διαγνώστηκε ότι πάσχει από τη γρίπη των χοίρων.

Μετά από συνεχείς εξετάσεις, η σκιά στον πνεύμονα κάνει τους γιατρούς να μιλούν για καρκίνο στον πνεύμονα. Ώρες αργότερα η φούσκα με το υγρό σπάει και μεταφέρεται εσπευσμένα, για δεύτερη φορά, στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πώς ένιωθε; «Φοβήθηκα. Ήξερα ότι έφθανε το τέλος. Η οικογένεια και οι φίλοι μου βρίσκονταν όλη σε κατάσταση πανικού», όπως μας εξήγησε βιώνοντας για λίγο στιγμές από το παρελθόν.

Η μαμά της ανακάλυψε το πρόβλημα

Η Νάσια μπαίνει για ακόμη μια φορά στο χειρουργείο και οι γιατροί της κατεβάζουν λάστιχο στον πνεύμονα για να φεύγουν τα υγρά. «Κάποια στιγμή και ενώ έτρωγα χορτόσουπα, η μητέρα μου είδε ότι το φαγητό έφευγε από το λάστιχο», όπως ανέφερε η 28χρονη. Ήταν η στιγμή που διαγνώστηκε, για πρώτη φορά, το πραγματικό πρόβλημα. Η επέμβαση δεν είχε πετύχει, το στομάχι της είχε διαρροή.

Οι ιατροί συμβούλευσαν τους γονείς της νεαρής να συνεχίσουν τις θεραπείες σε νοσοκομείο  του εξωτερικού. Οι προσπάθειες για εισαγωγή της σε νοσοκομεία της Αγγλίας έπεσαν στο «κενό» ωστόσο ήρθε θετική απάντηση από νοσοκομείο του Ισραήλ. Τότε και με τη βοήθεια του κράτους, αφού είχε αποφασιστεί ότι θα κάλυπτε τα έξοδα της ασθενούς, είχε ετοιμαστεί για το μεγάλο ταξίδι.

Η στιγμή που λύγισε και το δώρο της νοσοκόμας

Αν και ο οργανισμός της ήταν αδύναμος, η ίδια ένιωθε δυνατή για να παλέψει. Φοβήθηκε αλλά ήξερε ότι έπρεπε, όπως μας ανέφερε, να παλέψει για τους γονείς της.

«Με έβαλαν στο ασθενοφόρο για να με μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Εκεί είχαν μαζευτεί η οικογένεια, τα ξαδέρφια και οι φίλοι μου. Στέκονταν έξω από το ασθενοφόρο για να με αποχαιρετίσουν. Όταν η πόρτα έκλεισε τότε άκουσα τα χτυπήματα τους στο ασθενοφόρο. Επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να μου πουν ένα ακόμη αντίο. Εκείνη τη στιγμή, μόνη με τη νοσοκόμα στο ασθενοφόρο, λύγισα, έκλαψα όσο ποτέ άλλοτε».

Η πτήση της θα έφευγε και η Μαρία, η νοσοκόμα που τη συνόδευε, της έκανε ένα δώρο που δε θα ξεχάσει ποτέ. «Έβγαλε τον σταυρό της και μου τον έδωσε», θέλοντας όπως συμπλήρωσε η Νάσια να της ευχηθεί όλα να πάνε κατ’ ευχή.

Τρεις μήνες σε κώμα… Η μεταθανάτια εμπειρία

Έφθασε στο Ισραήλ με σηψαιμικό σοκ, που όπως μας εξήγησε, ουσιαστικά σημαίνει θάνατος. Μόνο με ένα θαύμα θα επέστρεφε πίσω.

Η επέμβαση έγινε αλλά δυστυχώς ο οργανισμός της δε δέχτηκε το μόσχευμα. Ακολούθησε η πρώτη ανακοπή και αφού την επανέφεραν μπήκε στην εντατική για τρεις ολόκληρους μήνες σε πλήρη καταστολή. Ένα μήνα σε κώμα και έπειτα ακολούθησε ακόμα μια ανακοπή.

Εκεί βίωσε κάτι που λίγοι τον έχουν ζήσει. «Ενώ βρισκόμουν στην εντατική ένιωσα το σώμα μου στη γη και τη ψυχή μου να αρμενίζει. Ήταν όλα πολύ γαλήνια, αλλά ήθελα να επιστρέψω πίσω. Επίσης είδα και την Αγία Αναστασία, η οποία μου είπε πως θα γίνω καλά και να πάω ένα μικρό αγαλματάκι στο εκκλησάκι της, κάτι που έκανα αμέσως μόλις έφτασα Κύπρο».

15-09-2009c

Για ένα χρόνο σε τροχοκάθισμα

Μετά από τρεις μήνες, ξύπνησε χωρίς όμως να έχει στομάχι και οισοφάγο. Αλλά αυτά δεν αποτελούσε πρόβλημα αφού οι ιατροί κατάφεραν να ενώσουν κομμάτι από το έντερο της και να αντικαταστήσουν τα όργανα που της είχαν αφαιρέσει.

Το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει τώρα ήταν άλλο. Δε μπορούσε να περπατήσει γιατί προκλήθηκε πρόβλημα στο δεξί της πόδι. Από εκείνη τη στιγμή και για ενάμιση χρόνο θα έπρεπε να μετακινείται είτε πάνω σε τροχοκάθισμα είτε με μπαστουνάκι.

Για ακόμη μια φορά η θέληση της για ζωή της επέτρεψε να αντιμετωπίσει άλλο ένα εμπόδιο. Από πού πήγαζε αυτή η δύναμη; «Στο Ισραήλ υπήρχαν κι άλλοι Κύπριοι ασθενείς. Γίναμε μια οικογένεια, στήριζε ο ένας τον άλλο. Επίσης έπαιρνα δύναμη κι από τους ανθρώπους μου στην Κύπρο κι ας ήταν μίλια μακριά. Μια ξαδερφούλα μου, η Γεωργία, μου έστελνε κάρτες, γράμματα κι αυτά μου έδιναν δύναμη».

22 Φεβρουάριο του 2011 επιστρέφει στην Κύπρο και κρατώντας πανό καλωσορίσματος οι αγαπημένοι της άνθρωποι την υποδέχονται στο αεροδρόμιο. Δύο εβδομάδες μετά επιστρέφει στο Ισραήλ λόγω μίας επιπλοκής αλλά τα πράγματα διορθώνονται.

Έρχεται στην Κύπρο και προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη. Παίρνει μεταγραφή από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνεχίζει τις σπουδές της στην Κύπρο. Το 2013  παίρνει το πτυχίο της και σήμερα είναι καθηγήτρια Γαλλικών.

Έξι χρόνια μετά…

Η Νάσια πλέον ζει φυσιολογικά. Τρώει, περπατάει, χορεύει και μπορεί να γίνει και μαμά. Η ίδια θέλησε λέγοντας μας αυτά να φωνάξει σε όλους εμάς «δε διαφέρω από κανέναν. Έχω δεχτεί ρατσισμό. Έχω ακούσει πολλά αλλά τα προσπερνάω».

Κι όσο για τα σημάδια που έχει στο σώμα της; Όπως μας είπε γεμάτη περηφάνια, «είναι τα παράσημα μου. Έδωσα αγώνα και κέρδισα. Άλλοι κάνουν τατουάζ, εγώ έχω αυτά. Πήρα ένα μεγάλο μάθημα. Μπορεί να μετανιώνω για την απόφαση που είχα πάρει αλλά όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Το μόνο σίγουρο ότι βγήκα νικήτρια».

14285566_10157561472300151_1053108700_o-1

«Ζουν κι άλλοι το πρόβλημα μου…»

Πλέον το όνειρο της δεν είναι το ροζ μπικίνι, το οποίο τελικά και φόρεσε,  αλλά στόχος ζωής είναι να βοηθάει τους συνανθρώπους της και να εκπαιδεύσει τους μαθητές της, τους οποίους υπεραγαπάει.

Προσπαθεί, όπως μας είπε, να αφυπνίσει τον κόσμο συμβουλεύοντας τον να μην προσφεύγει σε επεμβάσεις για θέματα αισθητικής γιατί δε ξέρει κανείς που μπορεί να καταλήξουν. Αυτές τις μέρες είναι επί ποδός προσπαθώντας να βοηθήσει άλλη μια νεαρή που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα έπειτα από την ίδια επέμβαση.

«Πολλές φορές ρώτησα γιατί ο Θεός μου έδωσε κι άλλη ευκαιρία ζωής. Πλέον ξέρω. Για να βοηθώ τους συνανθρώπους μου, στηρίζω όσους μπορώ. Δυστυχώς κι άλλοι βιώνουν παρόμοια προβλήματα υγείας. Θα τους στηρίξω και θα τους δώσω όση αγάπη μπορώ. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό αγάπη, πίστη και θέληση για ζωή», τόνισε με ένα βλέμμα όλο πείσμα η 28χρονη.

Αυτή είναι η Νάσια.. Η Νάσια που η ιστορία της θα γίνει βιβλίο στο Ισραήλ. Η Νάσια που εμπνέει ομοιοπαθούντες σε σεμινάρια. Η Νάσια που πάλεψε… Κέρδισε, μας ενέπνευσε… μας έδωσε δύναμη…

No more articles