Συνέντευξη: Ο Μαρίνος Σιζόπουλος «σπάει» το απόρρητο του Εθνικού Συμβουλίου

Μιλώντας στη Cyprus Times, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ξεκαθαρίζει πως μια κακή λύση θα οδηγήσει σε εξαφάνιση των ελληνοκυπρίων και σημειώνει πως κάτι μας αποκρύβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν όντως υπάρχει αισιοδοξία και είναι πραγματική.

Παράλληλα, εξήγγειλε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το Κυπριακό «για να μάθουν αυτά που οι άλλοι τους αποκρύβουν».

 

Συνέντευξη στον Χριστόφορο Χριστοφή

 

-Πως αποτιμάτε τις επαφές Αναστασιάδη και την παρουσία Ακιντζί στο Νταβός; ­­­

-Αυτές οι διεθνείς συναντήσεις πάντοτε έχουν θετικά, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να εκφράσουμε επιφυλάξεις. Όχι ως προς τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με διάφορους ηγέτες ή επικεφαλής εταιρειών που ασχολούνται με τους υδρογονάνθρακες και τα πετρελαιοειδή. Ο κύριος Ακιντζί μετέβη για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο φόρουμ, αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια μορφή αναβάθμισης του ιδίου και του ψευδοκράτους. Όταν μάλιστα και οι δύο μιλούν σε ένα πάνελ υπό την ιδιότητα τους ως εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, είναι λογικό ότι ο κύριος Αναστασιάδης υποβαθμίζει το καθεστώς με το οποίο προσκλήθηκε στο Νταβός. Ακόμα και από θέμα τακτικής, θεωρώ ότι ήταν λάθος το ότι μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά ο κύριος Ακιντζί, ο οποίος προσπαθώντας να κερδίσει εντυπώσεις, έκανε τοποθετήσεις που ο Πρόεδρος δεν μπόρεσε να ανασκευάσει. Ο κύριος Ακιντζί -εμμέσως πλην σαφώς- τόνισε ότι αν δεν υπάρξει λύση το 2016, οι Τουρκοκύπριοι υποχρεωτικά θα κάνουν άλλες επιλογές… Ποιες είναι οι άλλες επιλογές; Μήπως είναι η διαδικασία προώθησης αναβάθμισης του ψευδοκράτους σε ένα καθεστώς, ενδεχομένως τύπου Ταϊβάν; Εάν ναι, τότε είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς τους, έχουν υποβοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το ενδεχόμενο.

-Σε ότι αφορά στην τριμερή, η κυβέρνηση λέει ότι ήταν μια παραγωγική συνάντηση, η διεξαγωγή της οποίας ήταν αναγκαία προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα ο ΓΓ του ΟΗΕ για τη διαπραγμάτευση…

-Παραγωγική θα ήταν η συνάντηση, εάν και κατά πόσο θα προέκυπταν απτά αποτελέσματα ως όφελος στη διαδικασία των συνομιλιών και κυρίως ως προς τη μετακίνηση της τουρκικής πλευράς σε πιο εποικοδομητικές θέσεις. Κάτι το οποίο δεν έγινε. Το ότι η κυβερνητική πλευρά επιμένει πως αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει για να γνωρίζει ο ΓΓ την πραγματικότητα για τις συνομιλίες, δημιουργεί άλλα ερωτηματικά. Γιατί έπρεπε αυτή η ενημέρωση να γίνει για παράδειγμα στο Νταβός και όχι στην έδρα του ΟΗΕ; Επίσης, εάν όντως ο κύριος Έιντε δεν ενημερώνει αντικειμενικά και πλήρως τον ΓΓ για το τι τεκταίνεται, είναι ένας ακόμα λόγος που καταδεικνύει ότι ο ρόλος του δεν είναι αυτός που έπρεπε να ήταν.

«Θεωρώ πολύ επικίνδυνο το ρόλο του κύριου Έιντε»

-Θα λέγατε ότι πέσαμε σε μια παγίδα -όπως έχει ειπωθεί- που έστησε ο κύριος Έιντε;

-Η ΕΔΕΚ τοποθετείται δημόσια εδώ και πάρα πολύ καιρό, για το ότι ο κύριος Έιντε λειτουργεί με τρόπο υπονομευτικό ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τρόπο που αναβαθμίζει το ψευδοκράτος. Ο ρόλος του δεν είναι καθόλου θετικός. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει ξεφύγει από τους όρους εντολής και από το ρόλο τον οποίο όφειλε να διαδραματίσει. Θα έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει αντικατάσταση του. Θεωρώ πολύ επικίνδυνο το ρόλο του κυρίου Έιντε στη διαδικασία των συνομιλιών.

-Ωστόσο, η κυβέρνηση λέει ότι τα μέρη που διαπραγματεύονται είναι δύο, υπό την αιγίδα των ΗΕ και πως ο κύριος Έιντε εκτελεί χρέη συντονιστή. Αυτό πως το ερμηνεύεται εσείς;

-Η κυβέρνηση πρέπει να το ερμηνεύσει στη βάση των δραστηριοτήτων του κυρίου Είντε. Αν και κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εμείς βλέπουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εάν για παράδειγμα είναι απλός συντονιστής, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τότε θα πρέπει κάποιος να δώσει εξήγηση γιατί επιχείρησε να γίνει πενταμερής; Γιατί παρενέβη για να κληθεί ο κύριος Ακιντζί στον Νταβός; Γιατί προηγουμένως ανακοίνωνε προτάσεις όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κυρίως «την εναρμόνιση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους»; Αλλά και η στάση του ως προς τα θέματα των υδρογονανθράκων; Βλέπετε λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει μια -κατά την άποψη μου- λανθασμένη ανοχή, έναντι του κυρίου Έιντε και αυτό θα το πληρώσουμε.

«Αν υπάρχει αισιοδοξία, κάτι μας κρύβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

-Ο άνεμος αισιοδοξίας των τελευταίων μηνών στο Κυπριακό, θα λέγατε ότι δεν σας… αγγίζει;

– Αν όντως υπάρχει αισιοδοξία και είναι πραγματική, τότε κάτι μας αποκρύβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν η ενημέρωση από τον Πρόεδρο είναι αντικειμενική, τότε δε δικαιολογείται η αισιοδοξία, η οποία καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους. Γνωρίζουμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας είναι συγκεκριμένοι, εδώ και δεκαετίες. Είναι η εξεύρεση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που στην ουσία είναι συνομοσπονδία με γεωγραφικό διαχωρισμό και με αυξημένες αρμοδιότητες του τουρκοκυπριακού συνιστώντος τμήματος. Και αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε να προχωρήσει στο δεύτερο σενάριο που είναι σε πρώτη φάση η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ενδεχομένως μελλοντικά και η ανακήρυξη κανονικού κράτους.

-Τι απαντάτε σε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι η ΔΔΟ «μεταφράζεται» σε συνομοσπονδία και διχοτόμηση από την Τουρκία, και όχι από την ελληνοκυπριακή πλευρά; 

-Εάν λοιπόν η τουρκική πλευρά επιμένει ότι η ΔΔΟ στην ουσία είναι δύο ξεχωριστά κράτη, τότε κακώς αποδεχθήκαμε το συγκεκριμένο όρο. Αποδεχθήκαμε έναν όρο, τον οποίο η κάθε πλευρά τον ερμηνεύει διαφορετικά. Και είναι προφανές ότι τελικά θα ερμηνευθεί στη βάση του ισχυρότερου και όχι στη βάση του δικαίου.

-Δεν είναι ένας όρος που και η ΕΔΕΚ είχε αποδεχθεί το 2009;

-Η ΕΔΕΚ ποτέ δεν αποδέχθηκε αυτό τον όρο. Ακόμα και στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, η ΕΔΕΚ αποδέχθηκε το συγκεκριμένο όρο με την προϋπόθεση ότι είχε συγκεκριμένη εξήγηση. Υπήρχαν συγκεκριμένα σημεία που ερμήνευαν τον όρο και τα οποία έχουν παραβιαστεί τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από τη σημερινή. Ανάμεσα σ’ αυτά, το δικαίωμα της ελεύθερης επιστροφής υπό συνθήκες ασφαλείας των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και η κατοχύρωση της ενότητας του κράτους, που σήμερα δεν θα γίνουν. Αυτά τα οποία μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί και έχουν καταγραφεί ως συγκλίσεις, στην ουσία δεν παραπέμπουν σε ομόσπονδο κράτος. Παραπέμπουν σε ένα συνομοσπονδιακό κράτος. Για παράδειγμα, σε ποια ομοσπονδία στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται από 4 + 4 μέλη στη βάση εθνοτικής προέλευσης, υπό την προεδρία ενός ξένου δικαστή, για συνταγματικά θέματα; Σε ποια ομοσπονδία, το ανώτατο νομοθετικό όργανο, που είναι η Γερουσία, αποτελείται από ίσο αριθμό μελών (20-20) που προέρχονται από ξεχωριστές εκλογές, στη βάση εθνοτικής προέλευσης και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ξεχωριστή πλειοψηφία; Αυτά είναι μόνο δύο από τα παραδείγματα…

«Τεράστιες παγίδες στο περιουσιακό»

-Αν όχι ΔΔΟ, τότε τι;

-Πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να είναι λειτουργική και βιώσιμη η λύση πρέπει να είναι δημοκρατική. Σε μια δημοκρατική λύση πρέπει να διασφαλίζονται συγκεκριμένες αρχές. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο λαός πρέπει να έχει την κυριαρχία. Εμείς την κυριαρχία την εκχωρούμε είτε σε έναν ξένο δικαστή, είτε σε ξεχωριστές πλειοψηφίες. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλων των πολιτών. Σήμερα, εμείς προσπαθούμε ουσιαστικά να εκποιήσουμε το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, εισάγοντας ως δικαιούχους και τους χρήστες, που κυρίως είναι οι έποικοι σφετεριστές. Την ίδια στιγμή, δεν θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε αποδεχθεί ότι οι κύπριοι υπήκοοι θα έχουν τρεις διαφορετικές ιδιότητες. Θα υπάρχουν πολίτες οι οποίοι θα διαμένουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα απόκτησης περιουσίας και δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στην περιοχή αυτή. Θα πρέπει κάποιοι, που θέλουν να εμφανίζονται ως οι ακραιφνείς εκφραστές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού ιδεώδους, να μας απαντήσουν πως συνάδει αυτή τους η θέση μαζί με τα όσα σήμερα αποδέχονται.

-Πολλές από τις πτυχές που έχετε αναφέρει, επισήμως γνωρίζουμε ότι βρίσκονται στα υπό διαπραγμάτευση ανοιχτά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα το περιουσιακό. Δεν είναι έτσι; 

-Στο περιουσιακό έμειναν μόνο τα κριτήρια. Έχει συνομολογηθεί και έχουμε αποδεχθεί ότι ο χρήστης, που είναι ο έποικος σφετεριστής, έχει δικαίωμα στην περιουσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί ότι χρήστης θεωρείται οποιοσδήποτε κατέχει και διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη περιουσία, τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από τη λύση. Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη: δικαίωμα επί των ιδιοκτησιών έχουν μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι. Οι χρήστες είναι παράνομοι και δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Κι έπειτα, εάν αύριο ένα από τα βασικά κριτήρια θα είναι η πρόσθετη αξία την οποία έχει αποκτήσει μια περιουσία; Είναι προφανές ότι στα κατεχόμενα επειδή έχουν αξιοποιηθεί πάρα πολλές περιουσίες, η πρόσθετη αξία είναι μεγαλύτερη. Άρα ο χρήστης θα έχει τον πρώτο λόγο. Στις ελεύθερες περιοχές, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανέπτυξε τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, αλλά τις συντήρησε και καλά έκανε. Άρα στις ελεύθερες περιοχές ο τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης θα έχει τον πρώτο λόγο, διότι δεν θα υπάρχει πρόσθετη αξία… Αυτές είναι τεράστιες παγίδες.

«Αδιέξοδή η πολιτική την οποία ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτοί που τον υποστηρίζουν»

-Ποια θα ήταν, για εσάς, μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, σήμερα;

– Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς ακρωτηριασμούς, παρεκκλίσεις και εκπτώσεις σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, για το σύνολο των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθώς επίσης και η διασφάλιση των βασικών και των ανθρώπινων ελευθερίων όλων των πολιτών. Από εκεί και πέρα όταν αυτά διασφαλιστούν και η Τουρκία δεν θα έχει κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο οποιοδήποτε ρόλο στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακόμα και την παραχώρηση υπερπρονομίων στους τουρκοκύπριους για μια μεγάλη μεταβατική περίοδο, ώστε να διαχειριστούμε τις όποιες ανησυχίες τους. Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε στη βάση κάποιων ανθρωπιστικών κριτηρίων, ενδεχομένως και την παραμονή ενός αριθμού εποίκων, αλλά αυτά μετά τη συμφωνία της λύσης.

-Η εγκατάλειψη των συνομιλιών, θεωρείτε ότι μπορεί να είναι ανάμεσα στις επιλογές της ελληνοκυπριακής πλευράς;

-Δεν έχουμε ζητήσει την εγκατάλειψη του διαλόγου, απλώς έχουμε ζητήσει να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε εισηγηθεί περιλαμβάνεται πρόταση όπως παράλληλα με το διακοινοτικό διάλογο, θα έπρεπε να γίνει και μια διεθνής διάσκεψη, με τη σωστή σύνθεση, η οποία να συζητά τη διεθνή πτυχή του προβλήματος. Δηλαδή τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την αποχώρηση των εποίκων. Κάτι το οποίο δεν γίνεται. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πει ότι προσπαθεί να εμπλέξει την Τουρκία στη διαδικασία. Είχε μάλιστα και την ευφάνταστη ιδέα το Σεπτέμβρη του 2013 να προτείνει τις λεγόμενες χιαστί επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα. Κατόρθωσε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα να εμπλέξει την Τουρκία; Τόλμησε να κάνει έναν απολογισμό τι απέδωσαν αυτές οι χιαστί επισκέψεις; Πόσες έγιναν και γιατί εγκαταλείφθηκαν; Βλέπετε ότι η πολιτική την οποία ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτοί που τον υποστηρίζουν, είναι αδιέξοδή. Την ίδια στιγμή, ισχυρίζονται ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι πάρε-δώσε. Έχουμε κατ’ επανάληψη προκαλέσει: στα όσα δώσαμε, τι πήραμε; Συζητούμε διασταυρούμενα τα κεφάλαια της ΕΕ, της οικονομίας, της διακυβέρνησης, της νομοθετικής εξουσίας, της δικαστικής εξουσίας και της ιδιοκτησίας. Όλα τα κεφάλαια στα οποία δίνουμε. Το εδαφικό, που είναι να δώσει η Τουρκία, ξεκίνησε τώρα να συζητιέται,. Τους έποικους τους συζητήσαμε; Ούτε δέχονται συζήτηση για τους έποικους. Ο κύριος Ακιντζί είπε δεν υπάρχουν έποικοι, είναι όλοι νόμιμοι υπήκοοι του ψευδοκράτους. Συζητήσαμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων; ή το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;

«Την ΕΔΕΚ δεν τη δεσμεύει πια το απόρρητο του Εθνικού Συμβουλίου»

-Δεν είναι ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, όλα αυτά;

-Εγώ λέω τι συμφωνήσαμε. Κι αν το Προεδρικό ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί ότι δεν λέω την αλήθεια, ας βγει δημόσια να το πει κι εγώ θα του παρουσιάσω στοιχεία. Μιλώ πάντοτε στη βάση στοιχείων και στη βάση της ενημέρωσης που τύχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εδώ και πέρα εμείς θα ενημερώσουμε το λαό ανοιχτά και καθαρά. Την ΕΔΕΚ δεν τη δεσμεύει πια το απόρρητο του Εθνικού Συμβουλίου, όσον αφορά τις συγκλίσεις και το τι συζητούν. Από την ώρα που ο λαός θα κληθεί να πάρει απόφαση, δεν πρέπει να ενημερωθεί τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες. Πρέπει να είναι ενήμερος από τώρα και να γνωρίζει… Ακόμα και το γεγονός ότι συζητούμε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα τι σημαίνει; Ήταν ένα μεγάλο λάθος που έγινε το 2004. Η ΕΔΕΚ πρότεινε να ζητήσουμε επίσημα να γίνει απογραφή πληθυσμού, να καταγραφούν οι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι. Και μόνο αυτοί να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, με κοινό εκλογικό κατάλογο. Το γεγονός ότι αύριο θα δώσουμε τη δυνατότητα στους εποίκους να ξαναψηφίσουν, τι σημαίνει; Τους νομιμοποιούμε; Βλέπετε λοιπόν ότι συνεχώς αποδεχόμαστε τις τουρκικές θέσεις. Όλα αυτά τα οποία σήμερα έτυχε να έχουμε ως συγκλίσεις, εάν διαβάσει κάποιος την έκθεση Γκάλο Πλάζα του 1965 θα διαπιστώσει ότι αυτές ήταν οι προτάσεις που έκανε από τότε η Τουρκία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Λυπούμε να παρατηρήσω, ότι κάποιοι είτε αγνοούν, είτε επιδεικνύουν έλλειψη ιστορικής γνώσης των πραγμάτων…

-Σε ποιους αναφέρεστε;

-Γενικά. Γιατί δεν μπορώ συνεχώς να υιοθετώ τις τουρκικές θέσεις και να κολοκυθίζω. Μας λένε ότι η ΔΔΟ -που είναι νατοϊκής έμπνευσης και προώθησης λύση- περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και μάλιστα με πολιτική ισότητα. Γιατί δεν διαβάζουν και τη συνέχεια του ψηφίσματος, που λέει ότι πολιτική ισότητα δεν εξυπακούει αριθμητική ισότητα, αλλά αποτελεσματική συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση. Αυτό που ξεκάθαρα θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι σε αυτή την επικίνδυνη πορεία που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεπικουρούμενος από τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, εάν θα καταλήξουμε σε λύση, το αποτέλεσμα θα είναι είτε η νομιμοποίηση της διχοτόμησης είτε -πολύ χειρότερα- η δημιουργία προϋποθέσεων για ολική κατάληψη της Κύπρου, από την Τουρκία. Αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της φυσικής και της εθνικής επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού. Γιατί μπορεί η κακή λύση να έχει επιπτώσεις και στους τουρκοκύπριους, όμως δεν θα τους οδηγήσει σε εξαφάνιση. Τους ελληνοκύπριους θα μας οδηγήσει σε εξαφάνιση… Οφείλω να ομολογήσω πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του χειριστούν το Κυπριακό όπως χειρίστηκαν τα θέματα της οικονομίας, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και θα έχω κάθε λόγο να αμφισβητώ πια τις προθέσεις και την προοπτική μιας θετικής κατάληξης.

«Η ενότητα δεν εξαρτάται μόνον από κάποιους»

-Τώρα, δέκα μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΔΕΚ, θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμα εσωκομματικές φουρτούνες;

-Τις  μεγάλες φουρτούνες βλέπετε ότι σε μεγάλο βαθμό τις έχουμε διαχειριστεί με σύνεση και με σωφροσύνη. Όμως η ενότητα δεν εξαρτάται μόνον από κάποιους. Εξαρτάται από όλους. Άρα στην πορεία του χρόνου, ο καθένας με τη στάση και τη συμπεριφορά του θα αποδείξει εάν όντως λειτουργεί ενωτικά ή όχι.

-Που ακριβώς βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ για τις Βουλευτικές;

-Μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο. Υπάρχει συνεχόμενη επαφή της ηγεσίας του κόμματος με τις επαρχιακές επιτροπές και υπολογίζω ότι εντός Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι διαδικασίες. Την κατάλληλη -για το κόμματα- στιγμή, θα ανακοινωθούν και τα ψηφοδέλτια. Επί του παρόντος, αυτό το οποίο προέχει είναι η εκστρατεία την οποία το κόμμα θα εγκαινιάσει στις 4 Φεβρουαρίου από τη Λεμεσό, με παγκύπριες συγκεντρώσεις για ενημέρωση των πολιτών για το Κυπριακό. Κυρίως για να μάθουν οι πολίτες αυτά που οι άλλοι τους αποκρύβουν…

-Ο Εκλογικός στόχος της ΕΔΕΚ;

-Ο εκλογικός στόχος της ΕΔΕΚ σ’ αυτή τη φάση, είναι η διατήρηση της κοινοβουλευτικής και της εκλογικής της δύναμης.

No more articles