Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ που θέλω δε θα διοικείται από παρέες, πίσω από κλειστές πόρτες

Μερικές εβδομάδες πριν να στηθούν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος «ανοίγει τα χαρτιά του» στη Cyprus Times, εξηγεί γιατί διεκδικεί την προεδρία του κόμματος και απαντά σε όλους όσοι συνδέουν την υποψηφιότητα του με τα περί τζακιών και οικογενειοκρατίας στον ελληνικό πολιτικό στίβο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως η πορεία επανάκαμψης της Κύπρου πρέπει να αποτελέσει σημαντικό δίδαγμα για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα και δηλώνει πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

 

Συνέντευξη στον Χριστόφορο Χριστοφή

 

Κύριε Μητσοτάκη, καταρχήν γιατί διεκδικείτε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας; 

Διότι ξέρω τι χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία για να γίνει ξανά μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ανοιχτή στην κοινωνία, που να μπορεί να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση στη Βουλή και να είναι έτοιμη να πάρει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας άμεσα στα χέρια της. Εγώ θέλω μια ΝΔ από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τη δυναμική δεξιά. Μια ΝΔ που να χωρά πολίτες που αυτό-προσδιορίζονται ως δεξιοί, κεντρώοι, φιλελεύθεροι και ακόμη κεντροαριστεροί. Αυτή τη ΝΔ ξέρω πως να την ανανεώσω «Από την Αρχή». Μπορώ να την κάνω ξανά πλειοψηφικό εκφραστή των δυναμικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναζητούν μια ρεαλιστική προσέγγιση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.  Γι’ αυτό διεκδικώ την προεδρία της ΝΔ.

«Αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, θα ανοίξουν τα παράθυρα να μπει οξυγόνο στην παράταξη»

Σας έχω ακούσει να ζητάτε από τους ψηφοφόρους του κόμματος να σας κρίνουν για τη διαδρομή και όχι για το όνομα σας. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό στην πράξη, νοουμένου ότι το επώνυμο σας είναι στενά συνδεδεμένο με τα περί τζακιών και οικογενειοκρατίας στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας;

Ζητώ από τους πολίτες να αξιολογήσουν το βιογραφικό μου. Τα 11 χρόνια μου στην πολιτική, τον εργασιακό μου βίο στην ιδιωτική οικονομία πριν από αυτό, τις σπουδές μου και τις εμπειρίες μου. Ζητώ από τους πολίτες να αξιολογήσουν το λόγο μου. Τι έχω πει, αν έχω κρατήσει το λόγο μου, αν ήμουν συνεπής. Το τι λέω σήμερα και πως το υποστηρίζω. Είμαι περήφανος για το όνομά μου και τον πατέρα μου. Είμαι υπερήφανος για τα πολιτικά βιώματα και τα κοινωνικά διδάγματα που μου χάρισε η μακριά πολιτική ιστορία της οικογένειάς μου. Αλλά έχω χαράξει μια ξεκάθαρη και ανεξάρτητη πολιτική πορεία, η οποία είναι δεδομένη πλέον κι αυτή ζητώ να αξιολογηθεί, μαζί με το έργο μου, την ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα μου. Από την αρχή της πολιτικής μου διαδρομής το όνομα μου με βοήθησε, αλλά μετά έγινε ένα συμβολικό μειονέκτημα. Κι όταν μπήκα στην πολιτική είπα ότι θέλω να αγωνιστώ ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, θα ανοίξουν τα παράθυρα να μπει οξυγόνο στην παράταξη και θα ανοίξουν και οι πόρτες για να μπουν νέοι άνθρωποι που θα δώσουν νέα πνοή στη ΝΔ.

Τι απαντάτε σε όσους αμφισβητούν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου στη Νέα Δημοκρατίας, χωρίς να έχει προηγηθεί συνέδριο;

Η ΝΔ πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα αν θέλει να τιμήσει πραγματικά την ιστορία και τη προσφορά της στην Ελλάδα. Για να γίνει ξανά ένα κόμμα αξιών που θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης, να μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες, θα πρέπει να ανοιχθεί στην κοινωνία. Την ενότητα της ΝΔ την εγγυάται η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από την κοινωνία. Την προοπτική της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί μόνο η δέσμευση ότι το κόμμα θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική, θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, θα έχει το θάρρος να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και να μη μετακυλά τις ευθύνες της. Η ΝΔ που θέλω εγώ δεν θα διοικείται από μια παρέα πίσω από κλειστές πόρτες. Θα είναι ένα ανοιχτό κόμμα όπου ο αρχηγός θα έχει θητεία, θα αξιολογείται, κι η βάση θα έχει λόγο στην επιλογή υποψήφιων βουλευτών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει ελπίδα σε μια κοινωνία που δεν θέλει άλλες υποσχέσεις και δεν αναζητάει άλλους σωτήρες.

«Μόνο με πράξεις και σκληρή δουλειά μπορεί κανείς πλέον να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες»

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μειωμένης συμμετοχής στις εσωκομματικές;

Θα συζητήσουμε ανοιχτά με την κοινωνία για το αύριο της ΝΔ. Με προτάσεις και με σχέδιο για το πώς κάθε υποψήφιος πρόεδρος της επιθυμεί να πορευτεί. Αυτός ο διάλογος όχι μόνο θα είναι καλός για την παράταξη καθώς θα ειπωθούν αλήθειες, αλλά είναι βέβαιος ότι θα δώσει το απαραίτητο κίνητρο για αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. Είμαι πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό.

Πως θα πείσετε όλους εκείνους τους πολίτες που κουράστηκαν από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων και οδηγήθηκαν στη γενικότερη απαξίωση πολιτικών και κομμάτων;

Μόνο με πράξεις και σκληρή δουλειά μπορεί κανείς πλέον να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες.  Με εφαρμοσμένη πολιτική, πρόγραμμα και συνέπεια λόγου. Οι νεοδημοκράτες σήμερα καλούνται να αποφασίσουν όχι απλά για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, αφού από αυτόν θα εξαρτηθεί η ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου και δράσης της ΝΔ στη Βουλή. Εκεί θα πατήσουμε ώστε να χτίσουμε την επόμενη κυβέρνηση του τόπου. Καλώ τον κόσμο που θα έρθει στις εσωκομματικές μας κάλπες να συνυπολογίσουν ότι τα θεμέλια μιας κυβέρνησης χτίζονται στην αντιπολίτευση. Απόδειξη ξεκάθαρη αποτελεί η πρώτη 7μηνη κυβέρνηση Τσίπρα και η ενηλικίωση της στις πλάτες του ελληνικού λαού και με κόστος 90 δις ευρώ, κλειστές τράπεζες και περιορισμό στη κίνηση κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κύριος Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει να έχει τον κύριο Μεϊμαράκη απέναντι του. Πως ερμηνεύετε αυτή τη δήλωση;

Είναι πασιφανές και λογικό ο κ. Τσίπρας να επιθυμεί να κυβερνά χωρίς μια δυνατή αντιπολίτευση, χωρίς καμιά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και με τη ΝΔ να ασπάζεται προσωρινές και μεταβατικές λύσεις. Αυτό δεν θα γίνει. Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία, η εκλογή νέου προέδρου από την κοινωνία, αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία για ένα κόμμα που χρειάζεται ριζική ανανέωση. Όσοι βιάζονται να βάλουν τα προβλήματα της ΝΔ κάτω από χαλί και επικαλούνται την ανάγκη να εκλεγεί νέος πρόεδρος πίσω από κλειστές πόρτες, υπηρετούν όχι μόνο ιδιοτελή μικροσυμφέροντα, αλλά κυρίως παίζουν το παιχνίδι του Τσίπρα.

«Η πορεία επανάκαμψης της Κύπρου πρέπει να αποτελέσει σημαντικό δίδαγμα για τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα»

Τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο μέτωπο της οικονομίας, πως τους αξιολογείτε;

Μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της οικονομίας. Αποτέλεσμα σκληρής και συστηματικής προσπάθειας από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έχει φέρει καρπούς και ρυθμό ανάπτυξης πλέον σήμερα. Η πορεία επανάκαμψης της Κύπρου πρέπει να αποτελέσει σημαντικό δίδαγμα για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. Είναι πλέον ξεκάθαρο για όσους πραγματικά επιθυμούν να δουν κατάματα την αλήθεια, ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν αποτελεί παρά μόνο την αρχή για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη. Απαιτούνται κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο. Η προσήλωση σε αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας και θα προσελκύσουν επενδύσεις από εντός και εκτός της χώρας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν καλές νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η Ελλάδα βρισκόταν σε μια τέτοια τροχιά το 2014, η οποία όμως διεκόπη βίαια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία ως αποτέλεσμα έχει κάνει πολλά βήματα πίσω και αναγκαστήκαμε να μπούμε σε ένα εξαιρετικά δυσμενές τρίτο μνημόνιο.

Είστε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό;

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και τη συνολική στάση του πολιτικού κόσμου της Μεγαλονήσου.

No more articles